Portal Zdrowia - zdrowie,alergia,astma,ciąża,grypa,choroba,uroda

Zamów newsletter z poradą dnia

Szczegóły artykułu

Zdrowe przekąski dla najmłodszych

autor: redakcja kategoria: Dla najmłodszych

Zdrowe przekąski dla najmłodszych

 

Kiedy dziecko odczuwa głód między posiłkami, dobrze jest dać mu smaczną przekąskę. Najlepszymi z nich są te, które zapewnią maluchom dodatkową energię i składniki odżywcze, a przy tym są nadal naturalne. Zdrowych nawyków żywieniowych powinniśmy uczyć nasze pociechy już od najmłodszego. Smaki, które wówczas poznają zapamiętają na lata.

Największymi „grzechami” rodziców jest podawanie dzieciom  produktów wysoko przetworzonych, typu fast food, chipsów czy gazowanych napojów. Niestety mogą one uzależniać i w konsekwencji prowadzić do otyłości oraz chorób serca.

Zobaczmy, jakie przekąski dla dziecka są nie tylko zdrowe, ale także sycące i smaczne. 

Owoce i warzywa

Zarówno warzywa jak i owoce są źródłem wielu witamin, dlatego też nie powinno ich zabraknąć w codziennym menu naszych dzieci. Są słodkie i smaczne, co sprawia, że mogą zastąpić słodycze. Brzoskwinie, nektarynki, jagody, cytrusy, jabłka i inne owoce pokrój na drobne kawałki i przechowuj w lodówce, aby dziecko mogło w każdej chwili sięgnąć po nie i od razu zjeść.shake

Podawaj również dziecku plasterki ogórka, marchewki, brokuły, kalafior i pomidory po powrocie z zabawy na śwoeżym powietrzu. Możesz dodać do warzyw małą ilość smacznego sosu.

Rada:  Aby maluchy sięgały po owoce z większą ochotą zanurz je w kolorowej galaretce lub polej naturalnym jogurtem. Jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców, starszym dzieciom zaproponuj owoce suszone. Wcześniej jednak sprawdź na etykiecie, czy nie dodano do nich dodatkowych składników (np. cukru).

Owocowe i mleczne koktajle

Nawet najbardziej wybredne dziecko nie oprze się koktajlom. Korzystajmy zatem z sezonowych owoców i nie bójmy się miksować ze sobą różnych smaków. Tego typu przekąska mleczno-owocowa zawiera dużo białka, wapnia (budulec kości) i błonnika oraz stanowi doskonale orzeźwienie w upalne dni.

Rada: Nie kupuj gotowych koktajlów, które zawierają sporą ilość cukru. Dużo lepiej będzie przygotować taki napój samemu, łącząc świeże owoce i mleko. Dodając szczyptę cynamonu dodatkowo wzbogacisz ich smak.

fingerZboża

Produkty zbożowe leżą u podstawy piramidy żywieniowej. Są doskonałym źródłem błonnika, który wpływa na przemianę materii i zapewnia uczucie sytości. Pamiętajmy, że dzieci uwielbiają chrupiące przekąski, dlatego warto z tego skorzystać podając im np. chrupki zbożowe, które można jeść „na sucho” lub łączyć z jogurtem.

Rada: Śniadaniowe chrupki zbożowe to świetna propozycja na dobry początek dnia. Dostarczą one dziecku sporą dawkę energii i witamin. Dodawaj do nich sezonowe owoce, orzechy lub rodzynki, które wzbogacą ich smak.

Popcorn

Wbrew pozorom popcorn zaliczany jest do jednej z zdrowszych przekąsek zalecanych przez dietetyków. Zawiera błonnik, który pomaga regulować pracę jelit. Zdecydowanie powinniśmy jednak zrezygnować z gotowego produktu z dodatkiem masła lub soli. Dużo zdrowsze dla dzieci będą ziarenka, które razem będziecie mogli uprażyć na patelni lub w specjalnych maszynach.

Rada: Jeszcze ciepły popcorn posypcie cynamonem, lub sproszkowanym czosnkiem. Nie bójcie się bawić smakiem i chrupcie na zdrowie!

Wafelki ryżowe

Małe, okrągłe wafelki ryżowe można podawać nawet niemowlakom. Ich chropowata powierzchnia doskonale masuje dziąsła, dlatego są odpowiednie zwłaszcza dla ząbkujących maluchów. Starszym dzieciom mogą posmakować wafle z czekoladą, które dodatkowo dostarczą im magnezu i żelaza. Tego typu łakocie stanowią idealną propozycję na zdrowy i słodki podwieczorek. Oczywiście nie przesadzamy z ilością czekolady.

Rada: Pamiętaj by wybierać tylko te produkty, do których nie został dodany cukier. Brak tego składnika sprzyja zachowaniu zdrowych zębów u najmłodszych.

 

Wśród szerokiej gamy przekąsek przeznaczonych dla dzieci znajdziemy wiele odmian, spośród których często trudno dokonać wyboru. Zawsze jednak warto upewnić się, czy zawierają one naturalne i zdrowe składniki. Takie małe „co nieco” może być doskonałą okazją do wyrobienia u dziecka nawyku sięgania po wartościowe produkty.

 

 


MZ ZDANIEM DIETETYKA

U dzieci po pierwszym roku życia, rozpoczyna się okres kształtowania nawyków żywieniowych. W tym okresie zadbajmy o prawidłowe wzorce naszych pociech. Dzieci,  zwłaszcza między 1 a 3 rokiem życia, powinny zjadać od 3 do 5 posiłków dziennie. Oznacza to, że w ich diecie, prócz podstawowych dań, jest jeszcze miejsce na przekąski. Dla rosnącego malucha niezwykle istotna jest regularność przyjmowania pokarmu, dlatego starajmy się zachowywać w miarę równe odstępy pomiędzy ich spożywaniem. Przekąski nie powinny jednak zastępować głównych posiłków. Pamiętajmy, żeby postawić na jakość a nie ilość. Dlatego najlepszym momentem na ich podanie jest podwieczorek lub drugie śniadanie, które idealnie uzupełni codzienne menu.

Małgorzata Zdrojewska, magister inżynier w zakresie dietetyki, współpracująca z Good Food, producentem wafelków ryżowych "Milutkie".

ocena: 3 przeczytało: 3846 dodaj komentarz
dodaj do:
Tagi: zdrowe odżywianie dzieci

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Komentowanie dostepne tylko dla zalogowanych uzkownikow

Zobacz również

Karmiąca mama - co jeść, a czego unikać?

Karmienie piersią jest okresem zwiększonego zapotrzebowania na różne składniki pokarmowe. Kobiety karmiące powinny spożywać dodatkowo około 500 kcal (czyli 21,4 MJ) i 20 do 45 g białka. Taka dawka jest wystarczająca do zapewnienia sobie i dziecku optymalnego wyżywienia. Karmiąca mama powinna do komponowania posiłków wykorzystywać znaczne ilości produktów nabiałowych, mięsa, ryb, olejów roślinnych oraz różnorodnych owoców i warzyw, co ma uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. NNKT), witaminy i składniki mineralne. Warto…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3746

Kofeina szkodzi kobietom w ciąży

Duże ilości kofeiny przyjmowane podczas ciąży (kawa, herbata czy gorąca czekolada) zwiększają ryzyko poronienia. Kofeina przenika przez łożysko do rozwijającego się płodu, jednak jego metabolizm sobie z nią nie radzi. W celu odzyskania energii nie sięgajmy więc po filiżankę kawy, wybierzmy się na spacer, jogę, albo zjedzmy suszone owoce i orzechy.

ocena: autor: klapiak kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3685

Planowanie ciąży

Coraz więcej kobiet marzących o dziecku czyni przygotowania nie tylko na przyjście pociechy na świat, ale także do samej ciąży. Przygotowania takie warto rozpocząć nawet na rok wcześniej. Tak naprawdę, to im wcześniej zaczniemy, tym lepiej. Oczywiście chodzi tu głównie o zmianę dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim powinniśmy wrócić do normalnej wagi. Obowiązek ten dotyczy nie tylko pań z nadwagą, ale również tych z niedowagą. Koniecznie należy się również zaszczepić na różyczkę, jeśli jej się nie przechodziło. Warto pomyśleć również o szczepieniu na…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3188

Jak odżywiać się w czasie ciąży

Kobiety ciężarne często nie zdają sobie sprawy z tego, że ich dieta decyduje o kondycji malucha. Zapotrzebowanie energetyczne kobiety ciężarnej wzrasta o około 2200-2600 kilokalorii i w dużej mierze zależy od tego, jaką pracę wykonuje. W pierwszym trymestrze ciężarne tyją ok. 2 kg, jeśli jednak te pierwsze tygodnie wiążą się z wymiotami, zamiast przybrać mogą nawet kilka kilogramów stracić. Dieta w tym okresie, oprócz tego, że musi być wysokobiałkowa i bardzo urozmaicona, musi uwzględniać kobiece smaki i kaprysy. Posiłki powinny składać się przede wszystkim z chudego mięsa, ryb, nabiału, warzyw i…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 2971

Medycyna żywienia – z czym to jeść?

Znaczenie stylu życia. Choroby krążenia są przyczyną numer jeden wszystkich zgonów na świecie. W Polsce są one przyczyną prawie połowy zgonów. 25% Polaków umiera z powodu nowotworów. Statystyki te wyglądają podobnie we wszystkich krajach uprzemysłowionych. Wg WHO u 90% osób umierających na chorobę niedokrwienną serca, głównego przedstawiciela chorób krążenia, obserwowane są czynniki ryzyka spowodowane niezdrowym stylem życia, w tym nieodpowiednią dietą.  Wg Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, największej na świecie organizacji zajmującej się badaniem wpływu…

ocena: autor: redakcja kategoria: Układ pokarmowy data: 2011-03-11 14:18:17 przeczytalo: 9505

Ciąża - fakty i mity na temat odżywiania się.

Pierwsza ciąża jest zwykle podróżą w nieznane. Często w głowie przyszłej mamy rodzi się pytanie, czy wystarczająco dobrze dba o rozwijającego się w brzuchu maluszka, czy mogłaby zrobić coś więcej. Sposób, w jaki przyszła mama troszczy się o siebie, a tym samym o dziecko, ma ogromny wpływ na jego rozwój i zdrowie. Liczne badania pokazały, jak ważny jest sposób żywienia oraz stan odżywienia organizmu kobiety zarówno przed ciążą, jak i w jej trakcie. Racjonalne odżywianie ma ogromne znaczenie nie tylko dla samych kobiet ale również dla rozwijającego się płodu. Nowy organizm czerpie…

ocena: autor: setpoint kategoria: Ciąża i poród data: 2010-08-17 15:52:15 przeczytalo: 4893

Wiosenna metamorfoza - oczyszczanie

Zazwyczaj po zimie czujemy się zmęczeni, ospali, często też pozostało nam kilka dodatkowych kilogramów. Nasza skóra, włosy i paznokcie potrzebują szybkiej regeneracji. Dlatego wraz ze wzrostem temperatury wkroczmy w sezon wiosenny z dawką witamin, składników odżywczych oraz nowych sił witalnych. Jak to zrobić? Specjaliści z Kliniki Diety Medlinea radzą jak oczyścić i zregenerować swój organizm oraz jak przyspieszyć metabolizm, by pozbyć się zbędnych kilogramów. OCZYŚĆ SWÓJ ORGANIZM Nasz organizm ma naturalną zdolność do samooczyszczania z różnych toksyn. Możemy ją…

ocena: autor: redakcja kategoria: Zdrowe odżywianie data: 2011-04-18 21:44:34 przeczytalo: 4082

Wielkanoc w wersji light

Wielkanoc w wersji light   Babki, mazurki, jajka, szynka i biała kiełbasa to główni bohaterowie wielkanocnej uczty. Niewątpliwie są to pokusy, które zagrażają zgrabnej sylwetce. Jednak czas spędzony przy suto zastawionym stole nie musi przełożyć się na dodatkowe kilogramy. Podpowiadamy co i jak jeść, aby Wielkanoc kojarzyła nam się nie tylko ze smacznym, lecz i zdrowym jedzeniem.   Święta to najtrudniejszy czas dla wszystkich tych, którzy starają się pozbyć zbędnych kilogramów lub utrzymać zgrabną sylwetkę. Wzmożonemu apetytowi sprzyjają rodzinne biesiady i świąteczna…

autor: redakcja kategoria: Zdrowe odżywianie data: 2011-04-21 20:49:58 przeczytalo: 1
Brak wątków

Polecane produkty

HIPP Herbatka owocowa Dzika róża granulat, 400ml

Postać: Granulat Opakowanie: 400g Producent: Hipp Herbatka owocowa z dziką…

Rhin-bac sztyft d/nosa 1 g

Postać: SZTYFT Opakowanie: 1 G Producent: HASCO-LEK Rhin-Bac Fresh zawiera wkład…

Tussal antitussicum 0,015 g tabl. powl. 10szt.

Postać: TABLETKI Dawka: 0,015 G Opakowanie: 10 TABL. Producent: BIOFARM Preparat…

Calcium 300 na alergię smak pomarańczowy 10 tabletek musujących

Postać: Tabletki musujące Opakowanie: 10 tabl Producent: Uniphar Skład:…

Porady najczesciej czytane

Zdrowe przekąski do pracy

Zdarza Ci się podjadać między posiłkami? Najczęściej takie…

Porady najwyzej oceniane

Budowa i funkcje stawów

W układzie kostno – stawowym człowieka wyróżnia…

Portal Zdrowia

Copyrights © 2009 - 2010 portalzdrowia.pl - wszelkie prawa zastrzeżone - projekt Agencja Reklamowa Graffiti - web support

Portal Zdrowia nie ponosi odpowiedzialności za treść porad publikowanych przez jego użytkowników,
a jedynie umozliwia im wielostronną komunikację w tematach zdrowotnych.