Portal Zdrowia - zdrowie,alergia,astma,ciąża,grypa,choroba,uroda

Zamów newsletter z poradą dnia

Szczegóły aktualności

Witamina E wspomaga leczenie raka prostaty

autor: redakcja kategoria: Układ moczowo-płciowy

Witamina E może znacząco obniżyć śmiertelność mężczyzn chorych na raka prostaty, zmniejszając rozrost nowotworu - donoszą naukowcy z Queensland University of Technology. Naukowcy skupili się na właściwościach jednego ze składników witaminy E – tokotrienolu. Okazuje się, że składnik ten skutecznie hamuje wzrost nowotworów prostaty.

– Rak prostaty jest, obok raka płuc, sprawcą największej ilości zgonów u mężczyzn, w porównaniu do jakiegokolwiek innego nowotworu – mówi dr Patrick Ling, inicjator badań mających na celu zniwelowanie skutków tej choroby.

Istniejące metody do walki z tym rodzajem raka, takie jak chemioterapia i terapia hormonalna, nie są wystarczające. Żaden z tych sposobów nie jest w stanie zabić komórek macierzystych nowotworu gruczołu krokowego, a właśnie te komórki odpowiedzialne są za odrastanie guzów. Aktualnie nie ma skutecznego sposobu na walkę z rakiem prostaty, ponieważ nawet po konwencjonalnej terapii guz ponownie odrasta u ponad 70 proc. przypadków.

Naukowcy odkryli jednak specyficzną formę tokotrienolu – gamma-tokotrienol, który potrafi zniszczyć wspomniane komórki. Ta specyficzna cząstka witaminy E okazała się zbawcza dla ponad 70 proc. myszy chorych na ten rodzaj raka. Po zastosowaniu leczenia, stwierdzono, że guz nie pojawił się ponownie u ponad 70 proc. myszy, podczas gdy u pozostałych zaobserwowano znaczną redukcję ponownego rozrostu.

– Inne badania wykazały, że ten składnik witaminy E jest równie skuteczny w hamowaniu rozwoju innych nowotworów, w tym raka piersi, jelita grubego, wątroby i żołądka – stwierdza Dr Ling.

Sztuczne suplementy diety zawierające witaminę E nie zawsze posiadają ten składnik czynny, jednak w gamma-tokotrienol niezwykle bogaty jest np. olej palmowy. Witaminę E znajdziemy głównie w olejach roślinnych, migdałach, margarynie, jajach, marchewkach, orzechach włoskich i ziemnych, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych zielonolistnych warzywach.


Źródło: Rynek Zdrowia
ocena: 3 przeczytało: 821 dodaj komentarz
dodaj do:
Tagi:

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Komentowanie dostepne tylko dla zalogowanych uzkownikow

Zobacz również

Brak treści
Brak artykułów
Brak wątków

Polecane produkty

Rower treningowy Golf P Eco

Zaletą rowerów stacjonarnych  jest szeroki zakres zastosowania. Możesz…

Belissa Sun draż. 60 draż.

Postać: DRAŻETKI Opakowanie: 60 DRAŻ. Producent: AFLOFARM Składniki preparatu…

Kompresy gaz. jał. 7 x 7 cm x 3 szt.

Postać: KOMPRES Opakowanie: 3 SZT. Jałowe kompresy gazowe z gazy bawełnianej:…

Porady najczesciej czytane

Zdrowe przekąski do pracy

Zdarza Ci się podjadać między posiłkami? Najczęściej takie…

Porady najwyzej oceniane

Budowa i funkcje stawów

W układzie kostno – stawowym człowieka wyróżnia…

Portal Zdrowia

Copyrights © 2009 - 2010 portalzdrowia.pl - wszelkie prawa zastrzeżone - projekt Agencja Reklamowa Graffiti - web support

Portal Zdrowia nie ponosi odpowiedzialności za treść porad publikowanych przez jego użytkowników,
a jedynie umozliwia im wielostronną komunikację w tematach zdrowotnych.