Portal Zdrowia - zdrowie,alergia,astma,ciąża,grypa,choroba,uroda

Zamów newsletter z poradą dnia

Szczegóły aktualności

Warzywa i owoce poprawiają wyglą

autor: redakcja kategoria: Zdrowe odżywianie

Warzywa i owoce poprawiają wyglą

Dzięki spożywaniu warzyw i owoców możemy być nie tylko zdrowsi, ale i bardziej atrakcyjni. Badania opublikowane przez "PLoS ONE" sugerują, że poprawiają one wygląd skóry.

Wynika to z tego, że w warzywach i owocach znajdują się karotenoidy, barwniki roślinne o działaniu przeciwutleniającym, poprawiające również wygląd skóry - twierdzą specjaliści University of St. Andrews w Szkocji. W organizmie człowieka są one głównym źródłem witaminy A.

Badacze wykazali to na przykładzie 35 osób rasy kaukaskiej, które przez 6 tygodni spożywały większe ilości produktów bogatych w karotenoidy, takie jak marchew, słodkie ziemniaki, dynia i pietruszka naciowa. Przez ten okres monitorowano jak zmienia się kolor ich skóry, testowano również, jakie robi to wrażenie na innych osobach.

Okazało się, że pod wpływem karotenoidów skóra staje się bardziej pomarańczowa, co z kolei poprawia jej wygląd w ocenie innych ludzi.


Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

ocena: 3 przeczytało: 705 dodaj komentarz
dodaj do:
Tagi: witaminy dieta zdrowe odżywianie skóra karotenoidy przeciwutleniacze

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Komentowanie dostepne tylko dla zalogowanych uzkownikow

Zobacz również

Karmiąca mama - co jeść, a czego unikać?

Karmienie piersią jest okresem zwiększonego zapotrzebowania na różne składniki pokarmowe. Kobiety karmiące powinny spożywać dodatkowo około 500 kcal (czyli 21,4 MJ) i 20 do 45 g białka. Taka dawka jest wystarczająca do zapewnienia sobie i dziecku optymalnego wyżywienia. Karmiąca mama powinna do komponowania posiłków wykorzystywać znaczne ilości produktów nabiałowych, mięsa, ryb, olejów roślinnych oraz różnorodnych owoców i warzyw, co ma uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. NNKT), witaminy i składniki mineralne. Warto…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3588

Kofeina szkodzi kobietom w ciąży

Duże ilości kofeiny przyjmowane podczas ciąży (kawa, herbata czy gorąca czekolada) zwiększają ryzyko poronienia. Kofeina przenika przez łożysko do rozwijającego się płodu, jednak jego metabolizm sobie z nią nie radzi. W celu odzyskania energii nie sięgajmy więc po filiżankę kawy, wybierzmy się na spacer, jogę, albo zjedzmy suszone owoce i orzechy.

ocena: autor: klapiak kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3532

Planowanie ciąży

Coraz więcej kobiet marzących o dziecku czyni przygotowania nie tylko na przyjście pociechy na świat, ale także do samej ciąży. Przygotowania takie warto rozpocząć nawet na rok wcześniej. Tak naprawdę, to im wcześniej zaczniemy, tym lepiej. Oczywiście chodzi tu głównie o zmianę dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim powinniśmy wrócić do normalnej wagi. Obowiązek ten dotyczy nie tylko pań z nadwagą, ale również tych z niedowagą. Koniecznie należy się również zaszczepić na różyczkę, jeśli jej się nie przechodziło. Warto pomyśleć również o szczepieniu na…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3029

Jak odżywiać się w czasie ciąży

Kobiety ciężarne często nie zdają sobie sprawy z tego, że ich dieta decyduje o kondycji malucha. Zapotrzebowanie energetyczne kobiety ciężarnej wzrasta o około 2200-2600 kilokalorii i w dużej mierze zależy od tego, jaką pracę wykonuje. W pierwszym trymestrze ciężarne tyją ok. 2 kg, jeśli jednak te pierwsze tygodnie wiążą się z wymiotami, zamiast przybrać mogą nawet kilka kilogramów stracić. Dieta w tym okresie, oprócz tego, że musi być wysokobiałkowa i bardzo urozmaicona, musi uwzględniać kobiece smaki i kaprysy. Posiłki powinny składać się przede wszystkim z chudego mięsa, ryb, nabiału, warzyw i…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 2803

Medycyna żywienia – z czym to jeść?

Znaczenie stylu życia. Choroby krążenia są przyczyną numer jeden wszystkich zgonów na świecie. W Polsce są one przyczyną prawie połowy zgonów. 25% Polaków umiera z powodu nowotworów. Statystyki te wyglądają podobnie we wszystkich krajach uprzemysłowionych. Wg WHO u 90% osób umierających na chorobę niedokrwienną serca, głównego przedstawiciela chorób krążenia, obserwowane są czynniki ryzyka spowodowane niezdrowym stylem życia, w tym nieodpowiednią dietą.  Wg Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, największej na świecie organizacji zajmującej się badaniem wpływu…

ocena: autor: redakcja kategoria: Układ pokarmowy data: 2011-03-11 14:18:17 przeczytalo: 9244

Alergie: dbaj o układ odpornościowy – skuteczniej niż immunoterapią.

Leczenie konwencjonalne, mające na celu zwalczenie objawów alergii, polega na podawaniu leków antyhistaminowych i odczulaniu. Oba sposoby mają zminimalizować działanie histaminy lub zapobiec jej działaniu. Czy to zawsze najlepsze metody? Tym bardziej, że walczą z objawami, a nie przyczynami reakcji alergicznej. Uwolnienie histaminy z komórek po reakcji alergenu z przeciwciałami we krwi powoduje obrzęki – na skutek zwiększenia przepuszczalności naczyń żylnych. Obrzęki te dotyczą przede wszystkim śluzówki nosa i oczu i są próbą swoistego wypłukania alergenu przez organizm. Odczulanie…

ocena: autor: redakcja kategoria: Alergia data: 2011-04-08 14:03:35 przeczytalo: 3674

Ciąża - fakty i mity na temat odżywiania się.

Pierwsza ciąża jest zwykle podróżą w nieznane. Często w głowie przyszłej mamy rodzi się pytanie, czy wystarczająco dobrze dba o rozwijającego się w brzuchu maluszka, czy mogłaby zrobić coś więcej. Sposób, w jaki przyszła mama troszczy się o siebie, a tym samym o dziecko, ma ogromny wpływ na jego rozwój i zdrowie. Liczne badania pokazały, jak ważny jest sposób żywienia oraz stan odżywienia organizmu kobiety zarówno przed ciążą, jak i w jej trakcie. Racjonalne odżywianie ma ogromne znaczenie nie tylko dla samych kobiet ale również dla rozwijającego się płodu. Nowy organizm czerpie…

ocena: autor: setpoint kategoria: Ciąża i poród data: 2010-08-17 15:52:15 przeczytalo: 4712

Wiosenna metamorfoza - oczyszczanie

Zazwyczaj po zimie czujemy się zmęczeni, ospali, często też pozostało nam kilka dodatkowych kilogramów. Nasza skóra, włosy i paznokcie potrzebują szybkiej regeneracji. Dlatego wraz ze wzrostem temperatury wkroczmy w sezon wiosenny z dawką witamin, składników odżywczych oraz nowych sił witalnych. Jak to zrobić? Specjaliści z Kliniki Diety Medlinea radzą jak oczyścić i zregenerować swój organizm oraz jak przyspieszyć metabolizm, by pozbyć się zbędnych kilogramów. OCZYŚĆ SWÓJ ORGANIZM Nasz organizm ma naturalną zdolność do samooczyszczania z różnych toksyn. Możemy ją…

ocena: autor: redakcja kategoria: Zdrowe odżywianie data: 2011-04-18 21:44:34 przeczytalo: 3898

Dieta Dukana

Ktos moze podzielic sie info nt stosowania diety Dukana? Efekty długoterminowe?

Polecane produkty

Sambucol Oryginal Formula syrop 120ml(bute

Postac: Syrop Opakowanie:120ml Producent: Sequoia Skład: Syrop glukozowy, ekstrakt…

Neo-Aesculan żel 30 g

Postać: Żel Opakowanie: 30g Producent: Herbapol Poznań Lek Aesculan jest maścią…

Orsalit proszek smak malinowy 10 saszetek

Postać: PROSZEK Opakowanie: 10 SASZ. Producent: BIOMED Dietetyczny środek spożywczy…

Szamp. SEBOKLAR p/lupiez. 150 ml

Postac: Szampon Opakowanie:150ml Producent: Blau Farma Skuteczny szampon…

Porady najczesciej czytane

Zdrowe przekąski do pracy

Zdarza Ci się podjadać między posiłkami? Najczęściej takie…

Porady najwyzej oceniane

Budowa i funkcje stawów

W układzie kostno – stawowym człowieka wyróżnia…

Portal Zdrowia

Copyrights © 2009 - 2010 portalzdrowia.pl - wszelkie prawa zastrzeżone - projekt Agencja Reklamowa Graffiti - web support

Portal Zdrowia nie ponosi odpowiedzialności za treść porad publikowanych przez jego użytkowników,
a jedynie umozliwia im wielostronną komunikację w tematach zdrowotnych.