Portal Zdrowia - zdrowie,alergia,astma,ciąża,grypa,choroba,uroda

Zamów newsletter z poradą dnia

Szczegóły aktualności

Truskawki, borówki mogą obniżać ryzyko zawału serca u kobiet

autor: redakcja kategoria: Układ krwionośny

Truskawki, borówki mogą obniżać ryzyko zawału serca u kobiet

Zjadanie co najmniej trzech porcji truskawek i borówek amerykańskich tygodniowo może zmniejszyć ryzyko zawału serca u kobiet nawet o jedną trzecią – wykazali naukowcy z USA i Wielkiej Brytanii. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo „Circulation”.

Naukowcy z Harvard School of Public Health w Bostonie (USA) razem z kolegami z University of East Anglia w Norwich (Wielka Brytania) doszli do takich wniosków na podstawie badania w grupie ponad 93 tys. kobiet w wieku 25-42 lata (uczestniczek studium o nazwie Nurses' Health Study II). W ciągu 18 lat panie musiały co cztery lata wypełniać ankiety na temat swojej diety.
W okresie badań doszło do 405 zawałów serca.
Jak wyliczyli badacze, panie, które jadły najwięcej truskawek i borówek amerykańskich (borówka wysoka) miały o 32 proc. niższe ryzyko zawału serca w porównaniu z kobietami, które spożywały je tylko raz w miesiącu lub rzadziej – nawet jeśli ich dieta była bogata w inne owoce i warzywa.

W analizie uwzględniono takie czynniki ryzyka zawału serca, jak wiek, nadciśnienie tętnicze, występowanie zawałów w rodzinie, wskaźnik masy ciała, aktywność fizyczna, palenie papierosów i picie alkoholu.
"Wykazaliśmy, że jedzenie większych ilości tych owoców w młodszym wieku może zredukować ryzyko zawału serca w przyszłości" – komentuje główny autor pracy dr Aedin Cassidy z University of East Anglia.

Jak podkreślają naukowcy, borówki amerykańskie i truskawki zostały uwzględnione w analizie, gdyż są to owoce najczęściej spożywane w USA. Możliwe, że inne składniki diety mogą wywierać podobny wpływ - zaznaczają.
Naukowcy przypominają, że borówki amerykańskie oraz truskawki zawierają duże ilości związków zaliczanych do tzw. flawonoidów, które są również obecne w czerwonych winogronach i czerwonym winie, jeżynach, bakłażanach, a także innych owocach i warzywach, zwłaszcza mających barwę od czerwonej po fioletową.

Takie kolory nadają im antocyjany, pewna podgrupa flawnonoidów, które mają korzystny wpływ na układ krążenia – np. przeciwdziałają odkładaniu się płytki miażdżycowej i rozszerzają naczynia krwionośne.
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association) przekonuje do włączania owoców, takich jak borówki czy truskawki, do dobrze zbilansowanej, urozmaiconej diety, która powinna też uwzględniać inne owoce i warzywa oraz produkty z pełnego ziarna. Eksperci podkreślają, że spożywanie różnorodnych pokarmów jest najlepszym sposobem na to, by zapewnić sobie odpowiednią ilość wszystkich potrzebnych składników odżywczych.



Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

ocena: 3 przeczytało: 3011 dodaj komentarz
dodaj do:
Tagi: dieta naczynia krwionośne nadciśnienie serce sprawy kobiece zawał serca flawonoidy składniki odżywcze

Komentarze

Gość 2013-05-09 00:52:23

Tylko, że niestety jest też masa nieznanych powszechnie czynników, które ryzyko zawału podnoszą - choćby leki, zwłaszcza te z diklofenakiem. Polecam obejrzeć ostatnie wyniki badań na YT i przerzucić się choćby na naproksen...

Dodaj swój komentarz

Komentowanie dostepne tylko dla zalogowanych uzkownikow

Zobacz również

Karmiąca mama - co jeść, a czego unikać?

Karmienie piersią jest okresem zwiększonego zapotrzebowania na różne składniki pokarmowe. Kobiety karmiące powinny spożywać dodatkowo około 500 kcal (czyli 21,4 MJ) i 20 do 45 g białka. Taka dawka jest wystarczająca do zapewnienia sobie i dziecku optymalnego wyżywienia. Karmiąca mama powinna do komponowania posiłków wykorzystywać znaczne ilości produktów nabiałowych, mięsa, ryb, olejów roślinnych oraz różnorodnych owoców i warzyw, co ma uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. NNKT), witaminy i składniki mineralne. Warto…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3150

Jak zwalczyć cellulit?

Zasadniczym błędem popełnianym przez osoby pragnące poprawić swoją sylwetkę jest ogólne zmniejszenie ilości spożywanych produktów. Bardzo często rozpoczynamy od głodówek, które nie tylko częściej kończą się niepowodzeniem i powrotem do starych zwyczajów, to u zdeterminowanych mogą prowadzić do znacznych niedoborów. Zbyt radykalne diety mogą pobudzać rozwój cellulitu, a skóra staje się wiotka i nieatrakcyjnie wygląda. Poniżej kilka zasad, które pomogą uporać się z „czerwoną skórką”: 1)      Ograniczyć kalorie…

ocena: autor: Marta kategoria: Ciało przeczytalo: 1745

Jak obniżyć ciśnienie krwi?

Nadciśnienie próbuje się zazwyczaj zmniejszyć używając specjalnie przeznaczonych do tego leków, które należy przyjmować stale. Jednak we wczesnej fazie rozwoju choroby można spróbować obniżyć ciśnienie innymi sposobami i w ten sposób uniknąć konieczności stałego brania leków. Lekarze zalecają zmianę trybu życia, dietę i regularne ćwiczenia. Zmiana taka wcale nie jest łatwa i wymaga porzucenia szkodliwych nawyków, jednak może ona ustrzec chorego przed farmakoterapią. Poniżej więc kika zasad, do których trzeba sie stosować chcąc obniżyć ciśnienie:…

ocena: autor: Marta kategoria: Układ krwionośny przeczytalo: 2463

Jak przyspieszyć metabolizm?

Metabolizm nieuchronnie zwalnia z wiekiem, ale nie tylko wiek o tym decyduje. Zatem bez względu na to, czy obserwujesz spadek tempa przemiany materii towarzyszący starzeniu, czy spowolniłaś ją samodzielnie- stosując głodówki i nieodpowiednie diety- istnieje jeszcze nadzieja na poprawę. Oto zasady, których musisz przestrzegać: -Pij kawę lub herbatę - przyśpieszają metabolizm i pomagają spalić dodatkowo nawet do 50% kalorii więcej w ciągu doby, -Jedz produkty bogate w żelazo- Żelazo odpowiada za dostarczanie tlenu do tkanki mięśniowej i odpowiada za proces spalania tłuszczu. Dopóki zapasy nie…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 2330

Alergie: dbaj o układ odpornościowy – skuteczniej niż immunoterapią.

Leczenie konwencjonalne, mające na celu zwalczenie objawów alergii, polega na podawaniu leków antyhistaminowych i odczulaniu. Oba sposoby mają zminimalizować działanie histaminy lub zapobiec jej działaniu. Czy to zawsze najlepsze metody? Tym bardziej, że walczą z objawami, a nie przyczynami reakcji alergicznej. Uwolnienie histaminy z komórek po reakcji alergenu z przeciwciałami we krwi powoduje obrzęki – na skutek zwiększenia przepuszczalności naczyń żylnych. Obrzęki te dotyczą przede wszystkim śluzówki nosa i oczu i są próbą swoistego wypłukania alergenu przez organizm. Odczulanie…

ocena: autor: redakcja kategoria: Alergia data: 2011-04-08 14:03:35 przeczytalo: 3083

Medycyna żywienia – z czym to jeść?

Znaczenie stylu życia. Choroby krążenia są przyczyną numer jeden wszystkich zgonów na świecie. W Polsce są one przyczyną prawie połowy zgonów. 25% Polaków umiera z powodu nowotworów. Statystyki te wyglądają podobnie we wszystkich krajach uprzemysłowionych. Wg WHO u 90% osób umierających na chorobę niedokrwienną serca, głównego przedstawiciela chorób krążenia, obserwowane są czynniki ryzyka spowodowane niezdrowym stylem życia, w tym nieodpowiednią dietą.  Wg Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, największej na świecie organizacji zajmującej się badaniem wpływu…

ocena: autor: redakcja kategoria: Układ pokarmowy data: 2011-03-11 14:18:17 przeczytalo: 8533

Ciąża - fakty i mity na temat odżywiania się.

Pierwsza ciąża jest zwykle podróżą w nieznane. Często w głowie przyszłej mamy rodzi się pytanie, czy wystarczająco dobrze dba o rozwijającego się w brzuchu maluszka, czy mogłaby zrobić coś więcej. Sposób, w jaki przyszła mama troszczy się o siebie, a tym samym o dziecko, ma ogromny wpływ na jego rozwój i zdrowie. Liczne badania pokazały, jak ważny jest sposób żywienia oraz stan odżywienia organizmu kobiety zarówno przed ciążą, jak i w jej trakcie. Racjonalne odżywianie ma ogromne znaczenie nie tylko dla samych kobiet ale również dla rozwijającego się płodu. Nowy organizm czerpie…

ocena: autor: setpoint kategoria: Ciąża i poród data: 2010-08-17 15:52:15 przeczytalo: 4140

Wiosenna metamorfoza - oczyszczanie

Zazwyczaj po zimie czujemy się zmęczeni, ospali, często też pozostało nam kilka dodatkowych kilogramów. Nasza skóra, włosy i paznokcie potrzebują szybkiej regeneracji. Dlatego wraz ze wzrostem temperatury wkroczmy w sezon wiosenny z dawką witamin, składników odżywczych oraz nowych sił witalnych. Jak to zrobić? Specjaliści z Kliniki Diety Medlinea radzą jak oczyścić i zregenerować swój organizm oraz jak przyspieszyć metabolizm, by pozbyć się zbędnych kilogramów. OCZYŚĆ SWÓJ ORGANIZM Nasz organizm ma naturalną zdolność do samooczyszczania z różnych toksyn. Możemy ją…

ocena: autor: redakcja kategoria: Zdrowe odżywianie data: 2011-04-18 21:44:34 przeczytalo: 3381

Dieta Dukana

Ktos moze podzielic sie info nt stosowania diety Dukana? Efekty długoterminowe?

Polecane produkty

Mucoangin 0,02 g tabl. d/ssania 20 szt.

Postać: TABLETKI DO SSANIA Opakowanie: 20 TABL. Producent: BOEHRINGER Ambroksol w…

Vichy Normaderm n/noc chronoaktywny krem

Postać: KREM Opakowanie: 50 ML Producent: VICHY Normaderm to pierwszy krem…

Nafta kosm. 160 ml

Postać:Płyn Opakowanie:160ml Producent:Anna Dzięki kuracji naftą kosmetyczną włosy…

PENATEN Krem p/odparzeniom 50 ml

Postać: Krem Opakowanie:50ml Producent:J&J Krem przeciw odparzeniom dla niemowląt.…

Porady najczesciej czytane

Zdrowe przekąski do pracy

Zdarza Ci się podjadać między posiłkami? Najczęściej takie…

Porady najwyzej oceniane

Budowa i funkcje stawów

W układzie kostno – stawowym człowieka wyróżnia…

Portal Zdrowia

Copyrights © 2009 - 2010 portalzdrowia.pl - wszelkie prawa zastrzeżone - projekt Agencja Reklamowa Graffiti - web support

Portal Zdrowia nie ponosi odpowiedzialności za treść porad publikowanych przez jego użytkowników,
a jedynie umozliwia im wielostronną komunikację w tematach zdrowotnych.