Portal Zdrowia - zdrowie,alergia,astma,ciąża,grypa,choroba,uroda

Zamów newsletter z poradą dnia

Wyniki dla: cholesterol Znaleziono: 7

Co to jest cholesterol?

Cholesterol to tłuszczowy związek organiczny niezbędny do właściwego funkcjonowania naszego organizmu - ale warunkiem jest tutaj jego odpowiednia ilość w organizmie. Część cholesterolu wytwarzana jest przez nasz organizm (w wątrobie, jelitach, skórze) - tzw. endogenny, a część dostarczana jest z pokarmami - tzw. cholesterol egzogenny. Czytając o cholesterolu spotkamy informacje o jego dwóch rodzajach - frakcjach. Cholesterol LDL (tzw. "zły") i HDL (tzw. "dobry"). Cholesterol LDL (niskiej gęstości) przyczynia się do zwiększenia całkowitego poziomu cholesterolu transportując go z wątroby do tkanek. Gdy…

ocena: autor: marian kategoria: Układ krwionośny przeczytalo: 2158

Jak olej lniany wpływa na nasz organizm?

Leczniczo-zdrowotne właściwości oleju lnianego są wynikiem zawartych w nim bioaktywnych związków, szczególnie kwasu Omega 3 i lignanów, które są niezbędne do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiednia jego ilość może pomóc nam w wielu dolegliwościach oraz profilaktyce, posiada następujące właściwości: a)      buduje równowagę hormonalną, b)      regeneruje  i osłania błonę śluzową układu pokarmowego, c)       wspomaga procesy trawienne, d)     …

ocena: autor: Marta kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 2544

Nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa przyczyną wielu dolegliwości.  Podobno w XXI wieku, każde dziecko rodzi się z alergią. Katar, atopowe zapalenie skóry czy bóle brzucha to objawy, które często kojarzymy z alergią. Dla większości niemowląt z wysypką diagnoza brzmi: alergia na białko krowie. Ale w przypadku alergii pokarmowych, cierpi na nie mniej niż 2% osób. Natomiast szacunkowo nawet u 45% populacji może występować nietolerancja pokarmowa. Objawy nietolerancji mogą się pojawić dopiero po pewnym czasie po spożyciu pokarmu. W związku z tym trudno jest ocenić który z nich powoduje nasze złe…

ocena: autor: dietetyk kategoria: Alergia przeczytalo: 2817

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Duże stężenie cholesterolu występuje u osób cierpiących na otyłość brzuszną, stosujących diety wysokokaloryczne, z dużą ilością cukru, słodyczy oraz alkoholu. Aby skutecznie zadbać o swoje zdrowie, nie konieczne są wielkie wyrzeczenia np. drakońska dieta lub godziny spędzone na siłowni. Wystarczy kilka drobnych zmian i konsekwencja, aby utrzymać swój organizm w zdrowiu. Poniżej kilka wskazówek na temat tego, co robić, by zmniejszyć poziom cholesterolu: 1)      Wyklucz z diety tłuste produkty zwierzęce (tłuste mięsa, wędliny, żółte sery). Ogranicz…

ocena: autor: Marta kategoria: Inne przeczytalo: 1596

Jakie działanie mają herbatki ziołowe?

Herbaty ziołowe to naturalne środki, które wspomagają pracę naszego organizmu. Są powszechnie stosowane w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Każda herbata ziołowa posiada swoiste działanie, pomocne w różnych stanach zapalnych i dolegliwościach. Poniżej kilka przykładów: 1)      Pokrzywa- oczyszcza organizm, stanowi bogate źródło witamin oraz wapnia. Polecana jest kobietom karmiącym ze względu na działanie pobudzające produkcje mleka. 2)      Rumianek- uspokaja, działa przeciwzapalnie i rozkurczowo. Stosowany jest w…

ocena: autor: Marta kategoria: Zioła przeczytalo: 2026

Podstawowe zasady zdrowego żywienia seniorów

Przestrzeganie odpowiedniej diety to jedno z najważniejszych czynników dobrego samopoczucia i długich lat życia. Optymalne żywienie pozwoli zachować dłużej sprawność fizyczną oraz intelektualną. Zalecane jest, aby pożywienie osób starszych było:   urozmaicone   lekkostrawne   odpowiednio zbilansowane pod względem energetycznym    bogate w witaminy    U osób starszych często można zaobserwować poważne niedobory witamin. Dzieje się tak na skutek: wolniejszej pracy przewodu pokarmowego, niedokładnego rozdrabniania pokarmu, gorszego…

ocena: autor: Elżbieta Wołodźko kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 4410

Jakie właściwości ma szpinak?

Szpinak ma niepodważalnie dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i dobry nastrój. Jego właściwości lecznicze i walory smakowe zależą od postaci w jakiej go przechowujemy - mrożony lub szpinak z puszki niestety traci swoje zdrowe właściwości. Pamiętajmy, że zdrowa, zbilansowana dieta to dieta ze szpinakiem. a)      Szpinak to bogate źródło witaminy A, C, B2, B6 oraz K. Zawiera również sporo magnezu, żelaza, wapni, kwas foliowego oraz potasu. Szpinak dostarcza nam również wiele protein, fosforu, błonnika pokarmowego, kwasów omega-3,…

ocena: autor: Marta kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 3106
Wyniki dla: cholesterol Znaleziono: 0
Wyniki dla: cholesterol Znaleziono: 0
Portal Zdrowia

Copyrights © 2009 - 2010 portalzdrowia.pl - wszelkie prawa zastrzeżone - projekt Agencja Reklamowa Graffiti - web support

Portal Zdrowia nie ponosi odpowiedzialności za treść porad publikowanych przez jego użytkowników,
a jedynie umozliwia im wielostronną komunikację w tematach zdrowotnych.