Portal Zdrowia - zdrowie,alergia,astma,ciąża,grypa,choroba,uroda

Zamów newsletter z poradą dnia

Wyniki dla: zdrowe odżywianie Znaleziono: 56

Karmiąca mama - co jeść, a czego unikać?

Karmienie piersią jest okresem zwiększonego zapotrzebowania na różne składniki pokarmowe. Kobiety karmiące powinny spożywać dodatkowo około 500 kcal (czyli 21,4 MJ) i 20 do 45 g białka. Taka dawka jest wystarczająca do zapewnienia sobie i dziecku optymalnego wyżywienia. Karmiąca mama powinna do komponowania posiłków wykorzystywać znaczne ilości produktów nabiałowych, mięsa, ryb, olejów roślinnych oraz różnorodnych owoców i warzyw, co ma uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. NNKT), witaminy i składniki mineralne. Warto…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3128

Kofeina szkodzi kobietom w ciąży

Duże ilości kofeiny przyjmowane podczas ciąży (kawa, herbata czy gorąca czekolada) zwiększają ryzyko poronienia. Kofeina przenika przez łożysko do rozwijającego się płodu, jednak jego metabolizm sobie z nią nie radzi. W celu odzyskania energii nie sięgajmy więc po filiżankę kawy, wybierzmy się na spacer, jogę, albo zjedzmy suszone owoce i orzechy.

ocena: autor: klapiak kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3053

Planowanie ciąży

Coraz więcej kobiet marzących o dziecku czyni przygotowania nie tylko na przyjście pociechy na świat, ale także do samej ciąży. Przygotowania takie warto rozpocząć nawet na rok wcześniej. Tak naprawdę, to im wcześniej zaczniemy, tym lepiej. Oczywiście chodzi tu głównie o zmianę dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim powinniśmy wrócić do normalnej wagi. Obowiązek ten dotyczy nie tylko pań z nadwagą, ale również tych z niedowagą. Koniecznie należy się również zaszczepić na różyczkę, jeśli jej się nie przechodziło. Warto pomyśleć również o szczepieniu na…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 2571

Jak odżywiać się w czasie ciąży

Kobiety ciężarne często nie zdają sobie sprawy z tego, że ich dieta decyduje o kondycji malucha. Zapotrzebowanie energetyczne kobiety ciężarnej wzrasta o około 2200-2600 kilokalorii i w dużej mierze zależy od tego, jaką pracę wykonuje. W pierwszym trymestrze ciężarne tyją ok. 2 kg, jeśli jednak te pierwsze tygodnie wiążą się z wymiotami, zamiast przybrać mogą nawet kilka kilogramów stracić. Dieta w tym okresie, oprócz tego, że musi być wysokobiałkowa i bardzo urozmaicona, musi uwzględniać kobiece smaki i kaprysy. Posiłki powinny składać się przede wszystkim z chudego mięsa, ryb, nabiału, warzyw i…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 2428

Jak zwalczyć cellulit?

Zasadniczym błędem popełnianym przez osoby pragnące poprawić swoją sylwetkę jest ogólne zmniejszenie ilości spożywanych produktów. Bardzo często rozpoczynamy od głodówek, które nie tylko częściej kończą się niepowodzeniem i powrotem do starych zwyczajów, to u zdeterminowanych mogą prowadzić do znacznych niedoborów. Zbyt radykalne diety mogą pobudzać rozwój cellulitu, a skóra staje się wiotka i nieatrakcyjnie wygląda. Poniżej kilka zasad, które pomogą uporać się z „czerwoną skórką”: 1)      Ograniczyć kalorie…

ocena: autor: Marta kategoria: Ciało przeczytalo: 1718

Jak obniżyć ciśnienie krwi?

Nadciśnienie próbuje się zazwyczaj zmniejszyć używając specjalnie przeznaczonych do tego leków, które należy przyjmować stale. Jednak we wczesnej fazie rozwoju choroby można spróbować obniżyć ciśnienie innymi sposobami i w ten sposób uniknąć konieczności stałego brania leków. Lekarze zalecają zmianę trybu życia, dietę i regularne ćwiczenia. Zmiana taka wcale nie jest łatwa i wymaga porzucenia szkodliwych nawyków, jednak może ona ustrzec chorego przed farmakoterapią. Poniżej więc kika zasad, do których trzeba sie stosować chcąc obniżyć ciśnienie:…

ocena: autor: Marta kategoria: Układ krwionośny przeczytalo: 2443

Jak przyspieszyć metabolizm?

Metabolizm nieuchronnie zwalnia z wiekiem, ale nie tylko wiek o tym decyduje. Zatem bez względu na to, czy obserwujesz spadek tempa przemiany materii towarzyszący starzeniu, czy spowolniłaś ją samodzielnie- stosując głodówki i nieodpowiednie diety- istnieje jeszcze nadzieja na poprawę. Oto zasady, których musisz przestrzegać: -Pij kawę lub herbatę - przyśpieszają metabolizm i pomagają spalić dodatkowo nawet do 50% kalorii więcej w ciągu doby, -Jedz produkty bogate w żelazo- Żelazo odpowiada za dostarczanie tlenu do tkanki mięśniowej i odpowiada za proces spalania tłuszczu. Dopóki zapasy nie…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 2305

Alergia pokarmowa

Niektóre produkty spożywcze mogą powodować u różnych osób zróżnicowane objawy alergiczne. Co możesz zrobić?     * Najważniejszym środkiem zapobiegawczym jest unikanie produktów spożywczych, które uprzednio wywołały uczulenie.     * Produkty spożywcze, zawierające substancje wywołujące alergie, są także składnikami innych produktów (na przykład białko jajka kurzego zawarte jest także w ciastach, makaronach, zupach w proszku). Przy zakupie artykułów spożywczych należy dokładnie przeczytać informacje na opakowaniu, aby upewnić się, czy…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Alergia przeczytalo: 3107

10 sposobów na zachowanie młodości

Kilka wskazówek, które pomogą nam w utrzymaniu dobrej kondycji i cieszenia się zdrowiem:   1. Jedz owoce i warzywa - minimum 5 razy dziennie, urozmaicając je co jakiś czas i dbając w ten sposób o dostarczenie swojemu organizmowi niezbędnych witamin. Pomoże Ci to w uniknięciu chorób wieku starczego takich jak np. choroba Alzheimera czy też problemy z sercem. Im więcej kolorów na talerzu (żółty, zielony, czerwony), tym lepiej;    2. Nie stosuj diet odchudzających - odchudzanie zazwyczaj wiąże się z ograniczeniem bądź zmianą niektórych produktów, co nie zawsze…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 4096

Choroba refluksowa przełyku

Do najczęstszych chorób przewodu pokarmowego należy choroba refluksowa przełyku. Spowodowana jest ona zarzucaniem treści żołądka i dwunastnicy z powrotem do przełyku. Podstawowym objawem tej dolegliwości jest zgaga, czyli uczucie palenia, czy pieczenia w przełyku. Inne objawy to: cofanie zawartości żołądka, nudności, czkawka, dysfagia, czyli utrudnione przechodzenie pokarmu z jamy ustnej przez przełyk do żołądka, ślinotok, suchość w ustach, pieczenie języka, odbijanie, bóle gardła i nadbrzusza. Rzadko kiedy występują wszystkie objawy, niekiedy choroba przebiega całkiem bezobjawowo. Czasami objawy są mylące…

ocena: autor: svetomir kategoria: Układ pokarmowy przeczytalo: 3033

Dieta proteinowa- zalety i wady

Dieta białkowa (proteinowa) jest odpowiednia dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy, bez towarzyszącemu temu uczucia głodu. Niestety, dieta oparta jest o spożycie dużych ilości białka, więc jak każda dieta monotematyczna - ma swoje dobre i złe strony. Zachowując zdrowy rozsądek i nie lekceważąc niepokojących objawów, można jednak odnieść sukces. Plusy diety proteinowej: 1)      proteiny, na których oparta jest dieta , są podstawowym budulcem naszego organizmu. Bez nich organizm byłby osłabiony, nie mógłby prawidłowo się rozwijać i chronić przed…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 1767

Zasady zdrowego odżywiania

Zdrowe i racjonalne odżywianie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na jakość i długość życia. Osoby odżywiające się zdrowo i uprawiające sport znacznie rzadziej chorują na choroby cywilizacyjne, mają większą odporność na wirusy i wszelkiego rodzaju bakterie. Poniżej zasady zdrowego odżywiania , których przestrzeganie pozwoli wzmocnić organizm, uzupełnić mikro i makroelementy, a ponadto poprawi nasze samopoczucie: 1)      Produkty mleczne oraz warzywa i owoce uwzględniaj w codziennej diecie 2)      Staraj się ograniczać ilość…

ocena: autor: Marta kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 1604

Jak przetrwać święta na diecie?

Zastanawiasz się, co zrobić, by w Święta Wielkanocne nie przytyć? Czy zrezygnować z diety na te kilka dni, czy może przestrzegać jej, mimo tylu kuszących potraw? Święta to trudny czas dla osób będących na diecie odchudzającej. Potrawy świąteczne zawierają mnóstwo cukrów i tłuszczów, które odkładają się w organizmie powodując wzrost masy ciała. W tym czasie wystarczy po prostu jeść „z głową”, tak by wskazówka wagi po świętach nie pokazała dodatkowych kilogramów. Poniżej kilka rad jak nie przytyć w święta: 1)      Umiar…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 1275

Wpływ błonnika pokarmowego na zdrowie

Błonnik nie ma żadnych wartości odżywczych, a jest niezbędnym elementem diety. W dodatku nasz organizm nie potrafi go strawić, ponieważ nie produkuje odpowiednich enzymów, a to właśnie dzięki błonnikowi jesteśmy zdrowsi i szczuplejsi-bo szybciej syci, nie dostarczając przy tym zbędnych kalorii. Błonnik pokarmowy jest zawarty w owocach (gruszki, truskawki, czarne jagody, maliny, porzeczki, pomarańcze), warzywach (brukselka, karczoch, cebula, czosnek, groch, zielona fasolka, brokuły), roślinach strączkowych (soczewica, fasola, ciecierzyca) oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych (pieczywo, płatki zbożowe).…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 1645

Dlaczego warto jeść owoce?

Owoce to źródło witamin, soli mineralnych, węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Są najlepszym pożywieniem dla naszego organizmu – bogate w antyoksydanty pozwalają również oczyścić organizm z toksyn. Dlaczego warto je jeść: - są bogate w błonnik pokarmowy (największym jego źródłem są owoce jagodowe); - są bardzo ubogie w białko i tłuszcz; - dostarczają znaczących ilości witaminy A, C, E i karotenoidów oraz witamin z grupy B- powodując zmniejszenie aktywności wolnych rodników, obniżenie ciśnienia krwi, jak również wpływają…

ocena: autor: Marta kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 2846

Sposoby na zaparcia

Zaparcia są skutkiem niewłaściwych nawyków żywieniowych i stresu, jedzenia w pośpiechu, diety obfitej w pokarmy ciężkostrawne, ubogiej w warzywa oraz picia zbyt małej ilości wody . Zaparciom można zapobiegać stosując naturalne , domowe sposoby. Oto niektóre z nich: 1)      4-6 suszonych śliwek zalej szklanką wrzątku, zostaw na całą noc. Napar wypij rano i zjedz śliwki. Kuracja śliwkowa powinna trwać koło miesiąca; 2)      Zmieszaj sok z jednej cytryny ze szklanką wody i dodaj szczyptę soli; 3)      Wsyp do…

ocena: autor: Marta kategoria: Układ pokarmowy przeczytalo: 2638

Dieta antystresowa

Dietą antystresową można wzmocnić naszą odporność na stres, poprawić nastrój i odprężenie psychiczne, ponieważ jest ona bogata w witaminy pełniące rolę przeciwutleniaczy (witaminy A, C, E) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, mające znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Produkty w diecie są bogate w żelazo i witaminy z grupy B, których niedobory mogą zwiększać podatność na złe samopoczucie, problemy z koncentracją oraz zmęczenie. Okazuje się, że ze stresem można wygrać i dodatkowo zgubić w ciągu miesiąca kilka zbędnych kilogramów. Co zatem powinniśmy jeść w…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 1169

Jak schudnąć raz na zawsze?

Odchudzanie nie jest łatwe, a utrzymanie wagi, po zakończeniu kuracji, jeszcze trudniejsze. Tylko stabilny spadek masy ciała, który pozwoli naszemu organizmowi przyzwyczaić się do stopniowego gubienia zbędnych kilogramów, doprowadzi nas do zrzucenia wagi na stałe. Poniżej kilka zasad, których musimy przestrzegać: 1)       Codziennie jedz pożywne śniadanie- bez niego będziesz czuć się zmęczona, senna i osłabiona 2)       Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie - jest najlepszym napojem dla naszego organizmu. Jeśli nie lubisz czystej wody dodaj do…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 1617

Dieta dla cukrzyków

Dieta dla cukrzyków powinna opierać się na zasadach racjonalnego żywienia, powinna zawierać wszystkie składniki pokarmowe - węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne w odpowiednich proporcjach i ilościach. Oto kilka zasad, których warto się trzymać: - regularne spożywanie posiłków (5 - 6 w ciągu dnia), zawsze o stałych porach. Dzięki większej ilości mniejszych posiłków unika się uczucia głodu i wzrostu stężenia cukru we krwi - unikanie cukru, wyrobów czekoladowych, słodkich napojów, soków i ciast - picie dużo wody- najlepsza jest woda…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 1709

Jak olej lniany wpływa na nasz organizm?

Leczniczo-zdrowotne właściwości oleju lnianego są wynikiem zawartych w nim bioaktywnych związków, szczególnie kwasu Omega 3 i lignanów, które są niezbędne do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiednia jego ilość może pomóc nam w wielu dolegliwościach oraz profilaktyce, posiada następujące właściwości: a)      buduje równowagę hormonalną, b)      regeneruje  i osłania błonę śluzową układu pokarmowego, c)       wspomaga procesy trawienne, d)     …

ocena: autor: Marta kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 2343

Dieta South Beach

Dieta South Beach nazywana zamiennie dietą Plaż Południa polega na wyeliminowaniu złych, wysoko przetworzonych węglowodanów i nasyconych tłuszczów, które są głównym powodem tycia. Dieta ta jest sposobem na zdrowe odżywianie, a nie szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Dieta South Beach podzielona została na trzy fazy o różnym czasie trwania. Najtrudniejszą jest oczywiście faza pierwsza. Na tym etapie musimy odzwyczaić się od słodyczy, ziemniaków, pieczywa, owoców, kofeiny oraz alkoholu. W trakcie pierwszej fazy można spożywać tylko: - cielęcinę, chudą…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 1407

5 pułapek niezdrowego odżywiania

Każdy pretekst jest dobry aby zmienić swoje nawyki żywieniowe. Wiosna sprzyja aktywności fizycznej, która może być naszym sprzymierzeńcem w walce o smukłą sylwetkę. Postarajmy się również pamiętać o kilku zasadach, które uchronią nas przed pułapkami niezdrowego odżywiania : 1)      Jedz więcej owoców i warzyw - są bogate w witaminy, sole mineralne, zawierają dużo błonnika, są źródłem zdrowia i odporności dla całego organizmu. Ich niedobór może powodować miażdżycę, otyłość i kamicę wątrobową. 2)       Unikaj…

ocena: autor: Marta kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 1387

10 zasad racjonalnego żywienia kobiety ciężarnej

Sposób odżywiania w okresie poprzedzającym ciążę i podczas jej trwania, ma szczególne znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży,  rozwoju dziecka i stanu zdrowia po jego urodzeniu. Nie musisz restrykcyjnie ograniczać menu. Jednak o pewnych produktach lepiej zapomnieć, a inne z kolei warto ograniczyć. Poniżej kilka zasad racjonalnego żywienia , których powinna przestrzegać kobieta ciężarna: 1)      Dieta w ciąży powinna zawierać pełnoziarniste produkty zbożowe , ponieważ są cennym źródłem białka, błonnika i witamin z grupy B - pełnoziarniste makarony,…

ocena: autor: Marta kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 2595

Dieta 1000 kalorii- zdrowa i skuteczna?

Jest polecana jako skuteczna i nieszkodliwa metoda odchudzania, którą  możesz stosować nie dłużej niż przez miesiąc. Dieta 1000 kalorii nie ogranicza rodzajów dozwolonego jedzenia, tylko jego ilość, zawierając jednocześnie wszystkie niezbędne składniki odżywcze: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i mikroelementy, dlatego często jest stosowana przez kobiety, które lubią jeść wszystko. Przed przystąpieniem do odchudzania z zastosowania diety 1000 kcal, powinniśmy przygotować sobie listę produktów i ich wartości energetyczne i spisywać przez pierwszy tydzień co jemy, aby…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 2659

Dieta kapuściana- jedz zupę z kapusty i chudnij

Dieta kapuściana to 7-dniowy plan żywieniowy, który pomaga zrzucić w tym czasie nawet 5 kilogramów. Dieta kapuściana należy do diet bardzo prostych, ponieważ nie wymaga przygotowania skomplikowanych posiłków. W diecie kapuścianej spalaczem tłuszczu jest prosta w przygotowaniu zupa kapuściana. Przepis na zupę kapuścianą - podstawę diety kapuścianej: 1 główka białej lub włoskiej kapusty, 6 dużych cebul, 6 pomidorów (świeżych lub z puszki), 2 zielone papryki , 3 marchewki, 1 seler naciowy, przyprawy: pietruszka, pieprz, curry, pietruszka, koper,…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 2991

Domowe sposoby na zatrucie pokarmowe

Zatrucie pokarmowe pojawia się po spożyciu pokarmu, w którym znajdowały się szkodliwe substancje lub różnego rodzaju drobnoustroje. Główne objawy to silny ból brzucha, gorączka oraz biegunka. Poniżej kilka domowych sposobów, które pomogą w tej przykrej dolegliwości: 1)    Jedz produkty zawierające żywe kultury bakterii tzw. probiotyki. Występują one w jogurtach, kefirach, maślankach. 2)      Liście bazylii- –3 łyżki wyciągu z liści bazylii wymieszaj z połową szklanki świeżego zsiadłego mleka. Dodaj szczyptę czarnej soli…

ocena: autor: Marta kategoria: Układ pokarmowy przeczytalo: 9181

Nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa przyczyną wielu dolegliwości.  Podobno w XXI wieku, każde dziecko rodzi się z alergią. Katar, atopowe zapalenie skóry czy bóle brzucha to objawy, które często kojarzymy z alergią. Dla większości niemowląt z wysypką diagnoza brzmi: alergia na białko krowie. Ale w przypadku alergii pokarmowych, cierpi na nie mniej niż 2% osób. Natomiast szacunkowo nawet u 45% populacji może występować nietolerancja pokarmowa. Objawy nietolerancji mogą się pojawić dopiero po pewnym czasie po spożyciu pokarmu. W związku z tym trudno jest ocenić który z nich powoduje nasze złe…

ocena: autor: dietetyk kategoria: Alergia przeczytalo: 2583

Jak wzmocnić system odpornościowy?

Silny system immunologiczny ma ogromne znaczenie, bo chroni przed chorobami i pomaga radzić sobie ze stresem. Jeśli od dłuższego czasu czujesz nieustanne zmęczenie i łatwo się przeziębiasz - może to oznaczać, że twoja osłabiona odporność potrzebuje  „wsparcia”. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek jak się odżywiać i prowadzić zdrowy tryb życia by wzmocnić odporność swojego organizmu: 1)      Jedz owoce na deser zamiast innych słodyczy. 2)      Unikaj produktów z białej mąki np. chleba czy makaronu.…

ocena: autor: Marta kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 2388

Jak zrobić detoks owocowy?

Dzięki diecie owocowej pozbędziesz się z organizmu toksyn i unikniesz wyczerpania charakterystycznego dla innych diet oczyszczających. Owocowe diety są szybkim i skutecznym połączeniem odchudzania i oczyszczania. Dostarczają odpowiednią dawkę witamin i zapewniają dużą ilość energii. Dieta owocowa pozwala zrzucić nawet 1 kg każdego dnia, ale nie wolno jej stosować za długo. Należy też pamiętać, że powrót do normalnego jedzenie nie może być gwałtowny, bowiem efekt jojo będzie nieunikniony. Poniżej kilka wersji owocowego detoksu: 1)      Oczyszczająca dieta jabłkowa- 2 dni…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 4788

Jak rozpoznać anemię?

Gdy odczuwamy zmęczenie, senność i rozdrażnienie, a nie jest to wynikiem przepracowania może to być sygnał alarmowy, że z naszym zdrowiem dzieje się coś złego. Jeżeli pomimo upływu czasu wciąż nasz organizm jest w złej kondycji możemy cierpieć na anemię. Anemia to spadek ilości czerwonych krwinek, inaczej zwana niedokrwistością. Istnieje wiele przyczyn tej choroby, najczęściej jest to niedobór żelaza.  Nie można jej bagatelizować. 1)      częste bóle głowy i brak apetytu, 2)      problemy z koncentracją,…

ocena: autor: Marta kategoria: Układ krwionośny przeczytalo: 2261

Co się gryzie na talerzu?

Czy wiecie, że zdrowe odżywianie to nie tylko jedzenie zdrowych, naturalnych pokarmów. Trzeba też wiedzieć jak je odpowiednio łaczyć. Jest wiele przykładów zdrowych produktów, które w połaczeniu z innymi, również zdrowymi, nagle stają się niezdrowe lub przynajmniej tracą swoje zdrowe właściwości. Takim przykładem jest sałatka z pomidora i ogórka. Ale to tylko najbardziej znany przykad. Popatrzcie również na inne, poniższe, nienajlepsze połączenia: a)      ogórek + pomidor = utrata witaminy C Ogórek zawiera enzym askorbinowy,…

ocena: autor: Marta kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 2141

Sposoby na płaski brzuch

Sezon letni nadchodzi  wielkimi krokami więc zaczynamy myśleć o naszym wyglądzie zewnętrznym i o tym jak będziemy prezentować się latem. Najwyższy czas się więc zmobilizować do pracy, aby wyjść na plażę z podniesioną głową. Poniżej znajdziesz krótki poradnik na temat płaskiego brzucha: 1)      Dieta na płaski brzuch Na początek dieta, dieta i jeszcze raz dieta . Ogranicz spożywanie pieczywa, ziemniaków, ryżu, makaronów oraz innych węglowodanów. Staraj się je jeść przed godziną 13 lub bezpośrednio po treningu, gdy metabolizm jest rozpędzony i…

ocena: autor: Marta kategoria: Inne przeczytalo: 1282

Zasady diety śródziemnomorskiej (tzw. naturalnej)

Dieta śródziemnomorska nie jest to właściwie dietą odchudzającą, ale sposobem odżywiania na całe życie. Uważa się, że jest ona najlepszym sposobem odżywiania się stanowiącym naturalną profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego oraz przedłużającą średnią długość życia. Więc dietę śródziemnomorską można polecić każdemu, a zwłaszcza osobom ze skłonnością do nadciśnienia i z podwyższonym poziomem cholesterolu. Jednak, żeby schudnąć, stosując tę dietę, trzeba przestrzegać kilku zasad. Wówczas można stracić do 4 kg w ciągu miesiąca. Zasady diety:…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 1466

Ziołowe pogotowie - pokrzywa zwyczajna

Zioła pomagają w wielu dolegliwościach zdrowotnych, przy tym nie powodują skutków ubocznych. Wiedziały o tym już nasze babcie i z powodzeniem je stosowały. Zamiast łykać tabletki lecz się ziołami! POKRZYWA ZWYCZAJNA ( Urtica dioica) Roślina lecznicza z rodziny pokrzywowatych, występująca na terenie Europy, Azji, Afryki i Ameryki Północnej. Popularna w      Polsce. Liście pokrzywy to skarbnica witamin i mikroelementów.  Zawierają chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, K, B2, kwas pantotenowy, garbniki i flawonoidy oraz wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i krzem.…

ocena: autor: Kasia Malec kategoria: Zioła przeczytalo: 1637

Sok z kapusty- na co pomoże?

K apusta to warzywo bogate w minerały takie jak: fosfor, siarka, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód; jak również w witamin: A, C, E i z grupy B. Ze względu na dużą zawartość siarki, bardzo korzystnie wpływa na kondycję włosów, paznokci i skóry. Właściwości kapusty mogą być wykorzystywane wewnętrznie jak zewnętrznie. Sok ze świeżej kapusty ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, zyskał ogromną sławę głównie z racji czynników antywrzodowych szczególnie tzw. witaminy U. Kapusta   również dzięki antocyjanom i indolom, wspólnie z…

ocena: autor: Marta kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 4743

Co jeść żeby mieć ładną cerę?

Pielęgnacja od wewnątrz jest tak samo istotna jak stosowanie kosztownych kremów czy innowacyjnych toników. Odpowiednia dieta pomoże Ci dbać o Twoją cerę. Poniżej więc kilka rad, co jeść aby nasza cera wyglądała pięknie: 1)      Pomidory-   są bogate w karotenoid, co pomaga chronić komórki  przed wolnymi rodnikami. 2)      Fasola- rośliny strączkowe to dobre źródło protein, które podczas trawienia zamieniają się w aminokwasy, wspomagając regenerację komórek w skórze i produkcję kolagenu.…

ocena: autor: Marta kategoria: Twarz przeczytalo: 6112

Jak wzmocnić odporność?

Ostatnio non stop coś mnie "łapie" i efekt jest taki, że od ponad miesiąca jestem albo chora albo przeziębiona :( Zaczęłam szukać info co z tym zrobić ijak wzmocnić odporność, bo przecież nie można być non stop przeziebionym. Poniżej małe kompedium wiedzy z rozmów z lekarzami, u których ostatnio często bywałam oraz poszukiwań w necie. Muszę spróbować zacząć stosować się do poniższych punktów, bo niestety praktycznie we wszystkich gdybym chciała zadać sobie pytanie czy tak robię odpowiedź brzmi NIE :( Dieta Jeśli jemy nieregularnie i na dodatek posiłki mało wartościowe to nie…

ocena: autor: Lena kategoria: Grypa i przeziębienie przeczytalo: 1811

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Duże stężenie cholesterolu występuje u osób cierpiących na otyłość brzuszną, stosujących diety wysokokaloryczne, z dużą ilością cukru, słodyczy oraz alkoholu. Aby skutecznie zadbać o swoje zdrowie, nie konieczne są wielkie wyrzeczenia np. drakońska dieta lub godziny spędzone na siłowni. Wystarczy kilka drobnych zmian i konsekwencja, aby utrzymać swój organizm w zdrowiu. Poniżej kilka wskazówek na temat tego, co robić, by zmniejszyć poziom cholesterolu: 1)      Wyklucz z diety tłuste produkty zwierzęce (tłuste mięsa, wędliny, żółte sery). Ogranicz…

ocena: autor: Marta kategoria: Inne przeczytalo: 1390

8 kroków do idealnej sylwetki

Każda kobieta marzy o idealnej sylwetce, bez niepotrzebnych fałdek i zbędnych kilogramów. Żeby zdrowo i skutecznie schudnąć wcale nie trzeba torturować  się drakońskimi dietami. Osiągnięcie szczupłej sylwetki nie jest trudne. Wystarczy wyrobić w sobie proste, ale cenne nawyki. Poniżej zasady, których przestrzeganie pomoże Ci zyskać piękną sylwetkę oraz zdrowie : 1)      Jedz mniej i wolniej , ale za to częściej- małe, ale regularne posiłki pozwalają utrzymać stały poziom cukru we krwi, co zapobiega napadom wilczego głodu. 2)      Pij…

ocena: autor: Marta kategoria: Ciało przeczytalo: 1390

Żołądek - jak o niego dbać?

Żołądek to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka, dlatego powinniśmy otoczyć go odpowiednią opieką. Nasz żołądek nie lubi stresu, niezdrowej diety, palenia papierosów czy alkoholu, więc aby zapobiec bólowi żołądka, zgadze, wzdęciom, zastosuj nasze wskazówki, które pozwolą Ci poprawić funkcjonowanie żołądka. 1)      Nie dopuszczaj do zaparć- staraj się pić dużo wody niegazowanej i stosować  środki wspomagające pracę jelit. 2)      Wyeliminuj stres - sięgnij po ziołowe preparaty uspokajające…

ocena: autor: Marta kategoria: Układ pokarmowy przeczytalo: 2316

Jak uniknąć zatruć pokarmowych?

Zatrucie pokarmowe to przykra dolegliwość, która objawia się częstymi wymiotami i biegunką, które mogą doprowadzić do odwodnienia organizmu. Objawy występują po zatruciu drobnoustrojami zawartymi w spożywanej żywności. Aby ustrzec się przed zatruciem, należy przestrzegać kilku zasad: 1)      Zawsze myj ręce przed i po jedzeniu. 2)      Nie jedz lodów, które nie były odpowiednio schłodzone oraz  produktów rozmrożonych i ponownie zamrożonych. 3)      Nie jedz niedogotowanego lub…

ocena: autor: Marta kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 1434

Jak uchronić się przed osteoporozą?

Osteoporoza to podstępna choroba –przez lata rozwija się niezauważona, a początkowym jej objawem jest właśnie złamanie. Osteoporozy nie można wyleczyć. Dlatego warto zrobić wszystko, by jej zapobiegać. Bardzo ważną rolę w profilaktyce odgrywa prawidłowy  tryb życia, a im wcześniej wprowadzi się w życiu zmiany, tym lepiej. 1)      Ważna jest zbilansowana dieta , bogata w wapń,  który jest jednym z głównych składników kości oraz w witaminę D, niezbędną do prawidłowego wchłaniania wapnia. 2)      Unikanie kawy,…

ocena: autor: Marta kategoria: Układ kostno-stawowy przeczytalo: 1529

Jak jeść zgodnie ze swoją grupą krwi?- grupa „0”

Dieta optymalna dla grup krwi 0, A, B, AB , to dieta polegająca na doborze składników, które organizm najlepiej będzie przyswajał i jak najlepiej trawił, w konsekwencji czego jak najmniej odkładał toksyn. Diety zgodne z grupą krwi przeznaczone są dla każdego, gdyż zapewniają komplet niezbędnych składników mineralnych organizmowi. Zapewniają dobrą kondycję, pomagają zachować właściwą masę ciała i zapobiegają chorobom. DIETA DLA GRUPY "0": 1)      Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi: a)      Warzywa: - brukselka, kapusta,…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 2094

Podstawowe zasady zdrowego żywienia seniorów

Przestrzeganie odpowiedniej diety to jedno z najważniejszych czynników dobrego samopoczucia i długich lat życia. Optymalne żywienie pozwoli zachować dłużej sprawność fizyczną oraz intelektualną. Zalecane jest, aby pożywienie osób starszych było:   urozmaicone   lekkostrawne   odpowiednio zbilansowane pod względem energetycznym    bogate w witaminy    U osób starszych często można zaobserwować poważne niedobory witamin. Dzieje się tak na skutek: wolniejszej pracy przewodu pokarmowego, niedokładnego rozdrabniania pokarmu, gorszego…

ocena: autor: Elżbieta Wołodźko kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 4108

Jak jeść zgodnie ze swoją grupą krwi?- grupa „B”

DIETA DLA GRUPY "B": 1)       Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi: a)       Warzywa: - dynia,  kukurydza - pomidory, rzodkiewki - oliwki,  pomidory, awokado. b)       Owoce: -granaty, kokos -rabarbar, opuncja. c)         Mięso i drób: - gęsi, kaczki, kurczaki, - szynka, wieprzowina.          d)       Jaja i nabiał:        -lodów, sera…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 1564

Jak jeść zgodnie ze swoją grupą krwi?- grupa „AB”

  Antygeny produkowane przez grupę krwi AB są podobne do wytwarzanych przez grupę A, a czasami do grupy B, a niekiedy są ich obu. Z tego powodu osoby z grupą krwi AB powinny szczegółowo zapoznać się nie tylko z zalecaną dietą dla nich, ale także dla grupy A i B.   DIETA DLA GRUPY "AB": 1)      Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi: a)      Warzywa: - kukurydza, oliwki - pomidory, rzodkiewki - papryka (każdy rodzaj).       b)     Owoce:      - rabarbar,…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 1745

Jak dbać o kręgosłup?

Zdrowy kręgosłup z ależy od dobrych nawyków człowieka. Większość z nas prowadzi siedzący tryb życia, co prędzej czy później powoduje ból pleców, karku oraz szyi. Jeżeli chcesz zapobiec  nieprzyjemnym dolegliwościom, musisz zadbać o prawidłową postawę ciała. W jaki sposób zachować kręgosłup w dobrej kondycji? a)      Pamiętaj o prawidłowej postawie- nie chowaj głowy w ramiona, wyprostuj plecy, nie garb się,  wciągaj brzuch. b)      Zdrowo się odżywiaj – stosuj dietę, bogatą w wapń, magnez i witaminę…

ocena: autor: Marta kategoria: Ciało przeczytalo: 1263

Jak mieć więcej energii jesienią?

Człowiek pozbawiony energii jest cały czas zmęczony, przygnębiony i apatyczny. Jeżeli brak Ci siły fizycznej i psychicznej, czyli motywacji przeczytaj poniższe porady, które pomogą Tobie zregenerować siły i zyskać pozytywną energię nawet na ponure, jesienne dni. a)      Wysypiaj się w nocy- śpij ok. 8 godzin dziennie, taka ilość snu jest w stanie zregenerować organizm, jeśli nie dostarczysz mu odpowiedniej ilości snu możesz czuć się rozdrażniony i zmęczony. Po przebudzeniu nie leniuchuj długo w łóżku. b)      Pamiętaj o odpowiedniej diecie-…

ocena: autor: Marta kategoria: Psychologia/samopoczucie przeczytalo: 2412

Jak poprawić trawienie?

Zaburzenia trawienia objawiają się zaparciami, wzdęciami brzucha czy gromadzeniem się gazów w żołądku i jelitach. Tempo przemiany materii determinują geny, wiek, płeć, masa ciała, styl życia oraz sposób odżywiania. Co robić, gdy naszym problemem jest wolna przemiana materii? Poniżej kilka pomocnych wskazówek. a)      Pij dużo wody- ok. 2 litrów dziennie, małymi łyczkami i powoli. Najlepszym wyborem będzie mineralna woda niegazowana. b)      Ocet jabłkowy - przyspiesza trawienie, więc dodawaj go do sałatek lub pij rozcieńczony z wodą…

ocena: autor: Marta kategoria: Układ pokarmowy przeczytalo: 5972

Jak zapobiec łamaniu się paznokci?

Problem słabych, łamliwych paznokci dotyczy niestety większości kobiet. Niedobór witamin,  składników odżywczych i minerałów powoduje zmianę koloru płytki paznokcia oraz jego faktury. Aby zapobiec łamaniu się paznokci, zastosuj poniższe rady, które pozwolą Ci poprawić kondycję słabych paznokci: a)      Nie maluj zbyt często paznokci zwykłymi lakierami- osłabiają płytkę i powodują przebarwienia. b)      Używaj tylko pilniczków szklanych lub drobnoziarnistych, tylko one nie naruszają zbyt mocno struktury paznokcia.…

ocena: autor: Marta kategoria: Paznokcie przeczytalo: 2326

Zdrowe przekąski do pracy

Zdarza Ci się podjadać między posiłkami? Najczęściej takie zachcianki nachodzą nas w pracy, gdzie sięgamy po to co mamy pod ręką czyli batoniki, paluszki, cukierki. Przekąski dostarczają nam dużo kalorii, których nie uwzględniłyśmy w codziennym menu. Nie jest to dobre i obojętne dla naszego organizmu, ponieważ takie przekąski objawiają się w dodatkowych kilogramach, zaburzeniach trawienia, a nawet cukrzycy. Warto zatem zadbać o zdrowie i zamiast pustych odżywczo produktów, wybierać te, które dostarczą niezbędnych witamin i minerałów. Co przegryzać w pracy, by wyszło nam na zdrowie?…

ocena: autor: Marta kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 109797

Jak zachować zdrowie jesienią?

Okres jesienny sprzyja słabemu samopoczuciu, spadkowi odporności oraz braku energii. Cechą jesiennej pogody jest jej zmienność, dlatego powinniśmy się do niej przygotować i zadbać o zdrowie .   Brak słońca , wahania temperatur, intensywne deszcze działają niekorzystnie na  nasz organizm. Skutkiem takiej aury są niedobory powstającej dzięki słońcu witaminy D, którą warto uzupełnić ją w naturalny sposób- poprzez odpowiednią dietę bogatą w mleko , przetwory mleczne oraz ryby morskie. Jesienią towarzyszą nam silne, bardzo chłodne wiatry , aby uniknąć przeziębienia chroń swoją szyję…

ocena: autor: Marta kategoria: Inne przeczytalo: 1342

Sokoterapia- metoda oczyszczania organizmu

Terapia sokami jest jedną z najefektywniejszych metod oczyszczania organizmu z toksyn, podniesienia odporności immunologicznej. Kuracja ta przyczynia się również do poprawy stanu zdrowia i wzrostu sił witalnych. a)      Soki należy pić ok. 15 min -30 min przed posiłkami, od ½ - 1 szkl. małymi łyczkami mieszając w ustach, gdzie zostaje zapoczątkowany proces trawienia. b)     Terapia sokowa powinna trwać od 30 dni do 3 miesięcy należy ją stosować 2-3 razy w ciągu roku. Kurację najlepiej skonsultować z lekarzem. c)      Soki…

ocena: autor: Marta kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 3649

7 faktów i mitów o odchudzaniu

W czasie swojej diety rezygnujesz z wielu produktów, innymi wręcz zajadasz się bez umiaru. Bardzo często odchudzamy się nie mając elementarnej wiedzy na temat zdrowego odżywiania, czego skutkiem jest przyrost wagi i problemy zdrowotne. Poniżej znajdziesz podstawowe błędy, które popełniamy w procesie odchudzania: 1.       Na diecie trzeba wybierać tylko produkty light. Fałsz. Fakt produkty light mają obniżoną zawartość tłuszczu, ale tym samym zawierają dużo tuczącego cukru, którego na diecie powinniśmy się wystrzegać.…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 1675

Dieta dla biegaczy – co warto jeść?

Zbilansowana dieta sprzyja dobremu samopoczuciu i zdrowiu, poprawia kondycję i wytrzymałość. Biegacze powinni zatem wzbogacić posiłki o produkty zawierające węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy. Właściwe odżywianie jest tak ważne, jak optymalnie zaplanowany trening. Oto najważniejsze wskazówki: a)      Podczas biegu pij wodę lub napoje izotoniczne - gdy biegasz godzinę dziennie, powinieneś wypijać około 8 szklanek płynu na dobę. b)      Pij około 2-3 szklanek mleka dziennie - mleko zawiera wapń najlepiej przyswajalny dla organizmu, który…

ocena: autor: Marta kategoria: Dla sportowców przeczytalo: 1862

Jak uniknąć efektu jo-jo?

Przyczyną efektu jo-jo , czyli powrotu do poprzedniej wagi, często z nawiązką jest brak ćwiczeń fizycznych, zbyt szybka utrata wagi oraz niezdrowa dieta. Odchudzaj się z głową, a gdy już pozbędziesz się nadprogramowych kilogramów, pamiętaj o kilku zasadach, które pozwolą utrzymać Ci stałą wagę: a)       Nigdy nie zapominaj o śniadaniu , b)       Jadaj 4-5 posiłków w ciągu dnia, c)        Dodawaj do potraw mniej soli , ale za to więcej pieprzu, który ułatwia trawienie i zapobiega…

ocena: autor: Marta kategoria: Dieta i odchudzanie przeczytalo: 1645
Wyniki dla: zdrowe odżywianie Znaleziono: 6

Medycyna żywienia – z czym to jeść?

Znaczenie stylu życia. Choroby krążenia są przyczyną numer jeden wszystkich zgonów na świecie. W Polsce są one przyczyną prawie połowy zgonów. 25% Polaków umiera z powodu nowotworów. Statystyki te wyglądają podobnie we wszystkich krajach uprzemysłowionych. Wg WHO u 90% osób umierających na chorobę niedokrwienną serca, głównego przedstawiciela chorób krążenia, obserwowane są czynniki ryzyka spowodowane niezdrowym stylem życia, w tym nieodpowiednią dietą.  Wg Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, największej na świecie organizacji zajmującej się badaniem wpływu…

ocena: autor: redakcja kategoria: Układ pokarmowy data: 2011-03-11 14:18:17 przeczytalo: 8497

Ciąża - fakty i mity na temat odżywiania się.

Pierwsza ciąża jest zwykle podróżą w nieznane. Często w głowie przyszłej mamy rodzi się pytanie, czy wystarczająco dobrze dba o rozwijającego się w brzuchu maluszka, czy mogłaby zrobić coś więcej. Sposób, w jaki przyszła mama troszczy się o siebie, a tym samym o dziecko, ma ogromny wpływ na jego rozwój i zdrowie. Liczne badania pokazały, jak ważny jest sposób żywienia oraz stan odżywienia organizmu kobiety zarówno przed ciążą, jak i w jej trakcie. Racjonalne odżywianie ma ogromne znaczenie nie tylko dla samych kobiet ale również dla rozwijającego się płodu. Nowy organizm czerpie…

ocena: autor: setpoint kategoria: Ciąża i poród data: 2010-08-17 15:52:15 przeczytalo: 4116

Wiosenna metamorfoza - oczyszczanie

Zazwyczaj po zimie czujemy się zmęczeni, ospali, często też pozostało nam kilka dodatkowych kilogramów. Nasza skóra, włosy i paznokcie potrzebują szybkiej regeneracji. Dlatego wraz ze wzrostem temperatury wkroczmy w sezon wiosenny z dawką witamin, składników odżywczych oraz nowych sił witalnych. Jak to zrobić? Specjaliści z Kliniki Diety Medlinea radzą jak oczyścić i zregenerować swój organizm oraz jak przyspieszyć metabolizm, by pozbyć się zbędnych kilogramów. OCZYŚĆ SWÓJ ORGANIZM Nasz organizm ma naturalną zdolność do samooczyszczania z różnych toksyn. Możemy ją…

ocena: autor: redakcja kategoria: Zdrowe odżywianie data: 2011-04-18 21:44:34 przeczytalo: 3351

Otyłość może dotknąć również Twoje dziecko! Co robić?

Otyłość i jej początkowe stadium zwane nadwagą, to choroba związana z występowaniem zwiększonej ilości tkanki tłuszczowej w organizmie.  Jest to typowa choroba cywilizacyjna. W ciągu ostatnich 20 lat obserwuje się podwojenie częstości jej występowania. Problem otyłości dotyczy zarówno dorosłych jak i dzieci. W Polsce odsetek dzieci z nadwagą i otyłością szacuje się na 16%. W krajach wysoko rozwiniętych odsetek ten jest wyższy i przekracza 20% (np. Niemcy), a czasami nawet 30% (USA). Biorąc pod uwagę globalne trendy, za kilka lat możemy spodziewać się podobnych wyników również w Polsce, o ile…

ocena: autor: Ola1 kategoria: Zdrowe odżywianie data: 2010-04-02 22:55:15 przeczytalo: 2976

Zdrowe przekąski dla najmłodszych

  Kiedy dziecko odczuwa głód między posiłkami, dobrze jest dać mu smaczną przekąskę. Najlepszymi z nich są te, które zapewnią maluchom dodatkową energię i składniki odżywcze, a przy tym są nadal naturalne. Zdrowych nawyków żywieniowych powinniśmy uczyć nasze pociechy już od najmłodszego. Smaki, które wówczas poznają zapamiętają na lata. Największymi „grzechami” rodziców jest podawanie dzieciom  produktów wysoko przetworzonych, typu fast food, chipsów czy gazowanych napojów. Niestety mogą one uzależniać i w konsekwencji prowadzić…

ocena: autor: redakcja kategoria: Dla najmłodszych data: 2011-06-01 22:50:49 przeczytalo: 3207

Bezpieczne wakacje z Portalem Zdrowia

Sezon wakacyjny w pełni. Część z nas wyjeżdża za granicę, spora część spędza lato w Polsce. Wydaje się, że w kraju jesteśmy zupełnie bezpieczni, dlatego zapominamy o podstawowych zasadach bezpiecznego spędzania wakacji. A to błąd – ostrożności nigdy zbyt wiele. Przykładem zatrucia pokarmowe, które są szczególnie częste latem ze względu na wysokie temperatury otoczenia oraz zmianę codziennych warunków życia, związaną z podróżami i letnim wypoczynkiem. Choroba może być spowodowana przez same drobnoustroje (np. zakażenie pałeczkami Salmonella, Shigella, Campylobacter, Yersinia ),…

ocena: autor: redakcja kategoria: Na lato data: 2011-07-14 08:59:02 przeczytalo: 2690
Wyniki dla: zdrowe odżywianie Znaleziono: 0
Portal Zdrowia

Copyrights © 2009 - 2010 portalzdrowia.pl - wszelkie prawa zastrzeżone - projekt Agencja Reklamowa Graffiti - web support

Portal Zdrowia nie ponosi odpowiedzialności za treść porad publikowanych przez jego użytkowników,
a jedynie umozliwia im wielostronną komunikację w tematach zdrowotnych.