Portal Zdrowia - zdrowie,alergia,astma,ciąża,grypa,choroba,uroda

Zamów newsletter z poradą dnia

Szczegóły porady

Podstawowe zasady zdrowego żywienia seniorów

autor: Elżbieta Wołodźko kategoria: Zdrowe odżywianie

Pamiętaj! Na Portalu Zdrowia możesz znaleźć wiele praktycznych porad i cennych wskazówek pochodzących z doświadczenia innych użytkowników portalu, jednakże większość z nich nie jest lekarzami. W przypadku problemów zdrowotnych zawsze należy poradzić się lekarza. Porady na Portalu Zdrowia nie zastąpią wizyty lekarskiej.

Przestrzeganie odpowiedniej diety to jedno z najważniejszych czynników dobrego samopoczucia i długich lat życia. Optymalne żywienie pozwoli zachować dłużej sprawność fizyczną oraz intelektualną.

Zalecane jest, aby pożywienie osób starszych było:

  •  urozmaicone
  •  lekkostrawne
  •  odpowiednio zbilansowane pod względem energetycznym 
  •  bogate w witaminy 

 

U osób starszych często można zaobserwować poważne niedobory witamin. Dzieje się tak na skutek: wolniejszej pracy przewodu pokarmowego, niedokładnego rozdrabniania pokarmu, gorszego wchłaniania się witamin ze spożytego jedzenia. Dlatego tak ważne jest, by codzienny jadłospis seniora był bogaty we wszystkie grupy produktów tak, aby dostarczyć jak największą ilość składników odżywczych.

 

Codzienny jadłospis powinien zawierać:

Produkty zbożowe - najlepiej spożywać ciemne pieczywo ( chleb razowy, graham ). Zrezygnować z jasnego pieczywa oraz bułek.

Jeść kasze gruboziarniste ( gryczaną, jęczmienną), pęłnoziarniste płatki zbożowe oraz musli bez dodatku cukru.

Wszystkie te produkty są  bogatym źródłem błonnika, który reguluje prace przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Produkty zbożowe powinny stanowić podstawę  naszej codziennej racji pokarmowej, ponieważ to z nich pochodzi w większości energia dla pracy mięśni i funkcjonowania całego ciała. Spożywać 5x dziennie.

 

Warzywa - cenne źródło witamin C, E, beta-karotenu oraz flawonoidów. Przeciwdziałają one nowotworom, procesom starzenia się i miażdżycy. 

Warzywa  powinny być jedzone na surowo, ale osoby będące na  diecie lekkostrawnej  powinny  je gotować, gdyż  są wówczas łatwiej trawione.

Należy je spożywać 4x dziennie

 

Owoce - są bogate w witaminę C, antyoksydanty, potas, błonnik oraz kwas foliowy-ten ostatni często obniżony u osób starszych. 

Najlepiej spożywać 2-3 sztuki dziennie 

Szczególnie polecane są czerwone grejfruty, obniżają poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, których podwyższony poziom może prowadzić do miażdżycy. Poleca się jedzenie jednego grejfruta na dzień. Ale, uwaga nie wolno łączyć soku z grejfruta z niektórymi lekami np. statynami lub lekami przeciwhistaminowymi.

 

Mleko i przetwory mleczne - podstawowe  źródło wapnia.

Produkty z tej grupy mają szczególne znaczenie dla osób starszych u których przyswajalność wapnia jest gorsza, co z biegiem czasu  może prowadzić do osteoporozy. Szczególnie narażone są kobiety po 60-tym roku życia.

Polecane produkty z tej grupy to: jogurt, kefir, mleko 2%, biały ser (pół tłusty).

Przeciwwskazane są: śmietana, tłuste mleko, tłusty ser biały, ser topiony, nadmiar sera żółtego.

 

Mięso i ryby -  źródło białka, żelaza i witamin z grupy B.

Zalecane jest podawanie  ich nie częściej niż raz dziennie.

Należy wybierać białe mięso (kurczak, indyk) i uwaga koniecznie należy zdjąć skórę 

Wskazane jest ograniczenie spożycia mięsa czerwonego a jeżeli już, to należy wyciąć wszystkie kawałki tłuszczu widocznego, który jest ciężko strawny i podnosi poziom złego cholesterolu.

Co najmniej 2 x w tygodniu jeść tłuste ryby morskie (150g). Występują w nich zdrowe tłuszcze, działające na obniżenia ciśnienia krwi.

 

Wybierajmy tłuszcze pochodzenia roślinnego. Godna polecenia jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, ale nie więcej niż jedna łyżka na dzień, ze względu na kaloryczność tego specyfiku.

Zalecane jest spożywanie  4-5 posiłków  dziennie (w tym śniadania ) mniejsze porcje są łatwiej przyswajalne przez gorzej już z reguły funkcjonujący przewód pokarmowy osób starszych.

 

Należy:

  •  ograniczyć  spożycie soli w związku z częstym występowaniem nadciśnienia u osób starszych 

 

  • pić 1,5-2 litra płynów głównie pod postacią wody mineralnej.

 

  • nie pić dużej ilości mocnej kawy i herbaty, gdyż może to przyczynić się do wypłukiwania wapnia z organizmu. Jeżeli jesteśmy smakoszami herbaty wybierajmy tę zieloną, gdyż ma działanie przeciw-miażdżycowe.

 

  • ograniczyć cukier i słodycze.

 

  • spacerować 15-20 min. szczególnie w słoneczne dni, w celu dostarczenia witaminy D niezbędnej do odpowiedniego wykorzystania wapnia przez kości i tym samym  zapobieżenia osteoporozie.
  • wystrzegać się otyłości, która może być źródłem wielu chorób w tym tak groźnych jak nowotwory czy też choroby serca.
  • być aktywnym fizycznie (pływanie, marsze, spacery z kijkami) ważne, aby aktywność była dostosowana do wydolności organizmu i zawsze skonsultowana z lekarzem.

 

Już w latach siedemdziesiątych Marc Lalonde – wybitny lekarz oraz polityk kanadyjski opublikował paradygmat, z którego jasno wynikało, że aż 40-60 % naszego zdrowia zależy od stylu życia jaki prowadzimy, w tym również od  naszej diety. 

Drodzy Państwo na zmianę diety i stylu życia nigdy nie jest za późno. Im szybciej tym lepiej. 

 

                                                                                    Elżbieta Wołodźko - Psycholog Zdrowia


ocena: 3 przeczytało: 5108 dodaj komentarz
dodaj do:
Tagi: serce zdrowe odżywianie dieta styl życia starzenie dobre samopoczucie układ pokarmowy zgaga wątroba cholesterol miażdżyca zawał serca cukrzyca nadciśnienie metabolizm otyłość witaminy prawidłowa waga opieka domowa opieka nad seniorem opieka dla ludzi starszych

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Komentowanie dostepne tylko dla zalogowanych uzkownikow

Zobacz również

Karmiąca mama - co jeść, a czego unikać?

Karmienie piersią jest okresem zwiększonego zapotrzebowania na różne składniki pokarmowe. Kobiety karmiące powinny spożywać dodatkowo około 500 kcal (czyli 21,4 MJ) i 20 do 45 g białka. Taka dawka jest wystarczająca do zapewnienia sobie i dziecku optymalnego wyżywienia. Karmiąca mama powinna do komponowania posiłków wykorzystywać znaczne ilości produktów nabiałowych, mięsa, ryb, olejów roślinnych oraz różnorodnych owoców i warzyw, co ma uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. NNKT), witaminy i składniki mineralne. Warto…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3827

Kofeina szkodzi kobietom w ciąży

Duże ilości kofeiny przyjmowane podczas ciąży (kawa, herbata czy gorąca czekolada) zwiększają ryzyko poronienia. Kofeina przenika przez łożysko do rozwijającego się płodu, jednak jego metabolizm sobie z nią nie radzi. W celu odzyskania energii nie sięgajmy więc po filiżankę kawy, wybierzmy się na spacer, jogę, albo zjedzmy suszone owoce i orzechy.

ocena: autor: klapiak kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3786

Planowanie ciąży

Coraz więcej kobiet marzących o dziecku czyni przygotowania nie tylko na przyjście pociechy na świat, ale także do samej ciąży. Przygotowania takie warto rozpocząć nawet na rok wcześniej. Tak naprawdę, to im wcześniej zaczniemy, tym lepiej. Oczywiście chodzi tu głównie o zmianę dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim powinniśmy wrócić do normalnej wagi. Obowiązek ten dotyczy nie tylko pań z nadwagą, ale również tych z niedowagą. Koniecznie należy się również zaszczepić na różyczkę, jeśli jej się nie przechodziło. Warto pomyśleć również o szczepieniu na…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3263

Jak odżywiać się w czasie ciąży

Kobiety ciężarne często nie zdają sobie sprawy z tego, że ich dieta decyduje o kondycji malucha. Zapotrzebowanie energetyczne kobiety ciężarnej wzrasta o około 2200-2600 kilokalorii i w dużej mierze zależy od tego, jaką pracę wykonuje. W pierwszym trymestrze ciężarne tyją ok. 2 kg, jeśli jednak te pierwsze tygodnie wiążą się z wymiotami, zamiast przybrać mogą nawet kilka kilogramów stracić. Dieta w tym okresie, oprócz tego, że musi być wysokobiałkowa i bardzo urozmaicona, musi uwzględniać kobiece smaki i kaprysy. Posiłki powinny składać się przede wszystkim z chudego mięsa, ryb, nabiału, warzyw i…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3074

Medycyna żywienia – z czym to jeść?

Znaczenie stylu życia. Choroby krążenia są przyczyną numer jeden wszystkich zgonów na świecie. W Polsce są one przyczyną prawie połowy zgonów. 25% Polaków umiera z powodu nowotworów. Statystyki te wyglądają podobnie we wszystkich krajach uprzemysłowionych. Wg WHO u 90% osób umierających na chorobę niedokrwienną serca, głównego przedstawiciela chorób krążenia, obserwowane są czynniki ryzyka spowodowane niezdrowym stylem życia, w tym nieodpowiednią dietą.  Wg Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, największej na świecie organizacji zajmującej się badaniem wpływu…

ocena: autor: redakcja kategoria: Układ pokarmowy data: 2011-03-11 14:18:17 przeczytalo: 9722

Alergie: dbaj o układ odpornościowy – skuteczniej niż immunoterapią.

Leczenie konwencjonalne, mające na celu zwalczenie objawów alergii, polega na podawaniu leków antyhistaminowych i odczulaniu. Oba sposoby mają zminimalizować działanie histaminy lub zapobiec jej działaniu. Czy to zawsze najlepsze metody? Tym bardziej, że walczą z objawami, a nie przyczynami reakcji alergicznej. Uwolnienie histaminy z komórek po reakcji alergenu z przeciwciałami we krwi powoduje obrzęki – na skutek zwiększenia przepuszczalności naczyń żylnych. Obrzęki te dotyczą przede wszystkim śluzówki nosa i oczu i są próbą swoistego wypłukania alergenu przez organizm. Odczulanie…

ocena: autor: redakcja kategoria: Alergia data: 2011-04-08 14:03:35 przeczytalo: 3988

Ciąża - fakty i mity na temat odżywiania się.

Pierwsza ciąża jest zwykle podróżą w nieznane. Często w głowie przyszłej mamy rodzi się pytanie, czy wystarczająco dobrze dba o rozwijającego się w brzuchu maluszka, czy mogłaby zrobić coś więcej. Sposób, w jaki przyszła mama troszczy się o siebie, a tym samym o dziecko, ma ogromny wpływ na jego rozwój i zdrowie. Liczne badania pokazały, jak ważny jest sposób żywienia oraz stan odżywienia organizmu kobiety zarówno przed ciążą, jak i w jej trakcie. Racjonalne odżywianie ma ogromne znaczenie nie tylko dla samych kobiet ale również dla rozwijającego się płodu. Nowy organizm czerpie…

ocena: autor: setpoint kategoria: Ciąża i poród data: 2010-08-17 15:52:15 przeczytalo: 5009

Wiosenna metamorfoza - oczyszczanie

Zazwyczaj po zimie czujemy się zmęczeni, ospali, często też pozostało nam kilka dodatkowych kilogramów. Nasza skóra, włosy i paznokcie potrzebują szybkiej regeneracji. Dlatego wraz ze wzrostem temperatury wkroczmy w sezon wiosenny z dawką witamin, składników odżywczych oraz nowych sił witalnych. Jak to zrobić? Specjaliści z Kliniki Diety Medlinea radzą jak oczyścić i zregenerować swój organizm oraz jak przyspieszyć metabolizm, by pozbyć się zbędnych kilogramów. OCZYŚĆ SWÓJ ORGANIZM Nasz organizm ma naturalną zdolność do samooczyszczania z różnych toksyn. Możemy ją…

ocena: autor: redakcja kategoria: Zdrowe odżywianie data: 2011-04-18 21:44:34 przeczytalo: 4181

Dieta Dukana

Ktos moze podzielic sie info nt stosowania diety Dukana? Efekty długoterminowe?

Polecane produkty

Monovitan c 0,1 g draŻ. 30 draŻ.

Działanie: Witamina C jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie Bierze udział w…

Cholegran 80 g

Postać: Granulat Opakowanie: 80g Producent: Herbapol Pruszków Skład: Ziele…

Allergocrom (20mg/ml) krople do oczu 10 ml- Ursapharm

Postać: KROPLE Opakowanie: 10 ML Producent: URSAPHARM Kromoglikan sodowy stabilizuje…

Porady najczesciej czytane

Zdrowe przekąski do pracy

Zdarza Ci się podjadać między posiłkami? Najczęściej takie…

Porady najwyzej oceniane

Budowa i funkcje stawów

W układzie kostno – stawowym człowieka wyróżnia…

Portal Zdrowia

Copyrights © 2009 - 2010 portalzdrowia.pl - wszelkie prawa zastrzeżone - projekt Agencja Reklamowa Graffiti - web support

Portal Zdrowia nie ponosi odpowiedzialności za treść porad publikowanych przez jego użytkowników,
a jedynie umozliwia im wielostronną komunikację w tematach zdrowotnych.