Portal Zdrowia - zdrowie,alergia,astma,ciąża,grypa,choroba,uroda

Zamów newsletter z poradą dnia

Szczegóły aktualności

Każdy hamburger szkodzi tętnicom

autor: redakcja kategoria: Inne

Już jedna porcja tzw. śmieciowego jedzenia skomponowanego w przeważającej części z tłuszczów nasyconych działa na szkodę tętnic - podkreślali lekarze z Montrealskiego Instytutu Kardiologii podczas Kanadyjskiego Kongresu Kardiologicznego, który odbył się w dn. 27-31 października w Toronto.

W badaniach wzięło udział 28 niepalących mężczyzn, którzy przed rozpoczęciem testu przeszli 12-godzinny post, a następnie wykonano u nich USG tętnicy w dole łokciowym, by ustalić podstawowy stan śródbłonka. Uczestnicy na początku zjedli danie śródziemnomorskie (łosoś, migdały i warzywa z dodatkiem oliwy z oliwek), a po tygodniu zestaw typu fast food (kanapka z kiełbasą, jajkiem i serem oraz placki z ziemniaków).
W przypadku pierwszego posiłku 51 proc. kalorii pochodziło z tłuszczu - przede wszystkim z jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W przypadku drugiego 58 proc. kalorii pochodziło z tłuszczów nasyconych, nie zawierających żadnych kwasów omega-3.

Po dwóch godzinach od momentu zjedzenia każdej z potraw wykonywano kolejne USG, by sprawdzić, w jaki sposób zachowują się wyściełające naczynia komórki śródbłonka, które wpływają m.in. na regulację ciśnienia tętniczego i ukrwienie tkanek. Zaburzenia ich funkcji przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, a następnie choroby niedokrwiennej serca.
Naukowcy ustalili, że po zjedzeniu niezdrowego posiłku rozszerzenie tętnic było o 24 proc. mniejsze w porównaniu z okresem postu. Spożycie dania śródziemnomorskiego nie wpłynęło natomiast na przepływ krwi i nie zmieniło normalnego trybu rozszerzania się tętnic.


Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

ocena: 3 przeczytało: 774 dodaj komentarz
dodaj do:
Tagi: cholesterol miażdżyca serce tłuszcze nasycone kwasy omega-3 ciśnienie tętnicze

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Komentowanie dostepne tylko dla zalogowanych uzkownikow

Zobacz również

Jak obniżyć ciśnienie krwi?

Nadciśnienie próbuje się zazwyczaj zmniejszyć używając specjalnie przeznaczonych do tego leków, które należy przyjmować stale. Jednak we wczesnej fazie rozwoju choroby można spróbować obniżyć ciśnienie innymi sposobami i w ten sposób uniknąć konieczności stałego brania leków. Lekarze zalecają zmianę trybu życia, dietę i regularne ćwiczenia. Zmiana taka wcale nie jest łatwa i wymaga porzucenia szkodliwych nawyków, jednak może ona ustrzec chorego przed farmakoterapią. Poniżej więc kika zasad, do których trzeba sie stosować chcąc obniżyć ciśnienie:…

ocena: autor: Marta kategoria: Układ krwionośny przeczytalo: 2871

Dla kogo sauna?

Sauna to specjalne pomieszczenie, które wypełnione jest gorącą parą powietrza o odpowiedniej wilgotności. Sauna to sposób na odprężenie, regenerację naszego organizmu oraz podniesienie odporności. Do sauny wchodzimy wypoczęci i wykąpani, a nasza skóra powinna być dokładnie osuszona. Najlepiej jest położyć się płasko, na wyższej ławie albo siedzieć tak, aby nasze stopy znajdowały się na poziomie siedzenia. Pod koniec kąpieli w saunie, schodzimy na niższą ławę, gdzie powinniśmy „odpocząć” przez 2-3 minuty. Pierwsza kąpiel nie może być dłuższa niż 15 minut, a…

ocena: autor: Marta kategoria: Ciało przeczytalo: 3120

Dlaczego warto jeść owoce?

Owoce to źródło witamin, soli mineralnych, węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Są najlepszym pożywieniem dla naszego organizmu – bogate w antyoksydanty pozwalają również oczyścić organizm z toksyn. Dlaczego warto je jeść: - są bogate w błonnik pokarmowy (największym jego źródłem są owoce jagodowe); - są bardzo ubogie w białko i tłuszcz; - dostarczają znaczących ilości witaminy A, C, E i karotenoidów oraz witamin z grupy B- powodując zmniejszenie aktywności wolnych rodników, obniżenie ciśnienia krwi, jak również wpływają…

ocena: autor: Marta kategoria: Zdrowe odżywianie przeczytalo: 3894

Co to jest cholesterol?

Cholesterol to tłuszczowy związek organiczny niezbędny do właściwego funkcjonowania naszego organizmu - ale warunkiem jest tutaj jego odpowiednia ilość w organizmie. Część cholesterolu wytwarzana jest przez nasz organizm (w wątrobie, jelitach, skórze) - tzw. endogenny, a część dostarczana jest z pokarmami - tzw. cholesterol egzogenny. Czytając o cholesterolu spotkamy informacje o jego dwóch rodzajach - frakcjach. Cholesterol LDL (tzw. "zły") i HDL (tzw. "dobry"). Cholesterol LDL (niskiej gęstości) przyczynia się do zwiększenia całkowitego poziomu cholesterolu transportując go z wątroby do tkanek. Gdy…

ocena: autor: marian kategoria: Układ krwionośny przeczytalo: 2401

Serca dzieci w naszych rękach

Jaka jest przyczyna powstawania wad serca u dzieci? Co powinni wiedzieć rodzice oraz gdzie mogą szukać wsparcia? Wada wrodzona serca pojawia się u dzieci z różnych przyczyn. Jeśli w rodzinie występowały wrodzone choroby serca, to prawdopodobieństwo wystąpienia wady u dziecka jest większe. Rzeczywiste i bezpośrednie przyczyny nie zostały jeszcze dokładnie ustalone, wiadomo jednak, że wpływ mają m.in. zanieczyszczenia, leki, które przyjmuje matka, choroby takie, jak cukrzyca, a nawet drobne infekcje. Wpływ czynników jest największy między 3 a 8 tygodniem życia płodu, kiedy formują się wszystkie…

ocena: autor: redakcja kategoria: Zdrowie dziecka data: 2011-09-22 23:27:56 przeczytalo: 6603
Brak wątków

Polecane produkty

ZIAJA Kozie Mleko Kompres maska saszet. 20

Postac: Krem Opakowanie:7ml x 20sasz Producent: Ziaja Skutecznie nawilża, wygładza i…

Boiron Sedalia syrop od 1. roku życia 200 ml

Postać: SYROP Opakowanie: 200 ML Producent: BOIRON Wskazania: Stany niepokoju u…

VICHY LIFTACTIVE CxP Krem p/oczy 15 ml

Postac: Krem Opakowanie:15ml Producent: Vichy Przeciwzmarszczkowy krem odbudowujący pod…

Elmex Junior pasta do zębów 7-12 lat 75 ml

Postać: PASTA Opakowanie: 75 ML Producent: GABA Mineralizuje zęby i chroni przed…

Porady najczesciej czytane

Zdrowe przekąski do pracy

Zdarza Ci się podjadać między posiłkami? Najczęściej takie…

Porady najwyzej oceniane

Budowa i funkcje stawów

W układzie kostno – stawowym człowieka wyróżnia…

Portal Zdrowia

Copyrights © 2009 - 2010 portalzdrowia.pl - wszelkie prawa zastrzeżone - projekt Agencja Reklamowa Graffiti - web support

Portal Zdrowia nie ponosi odpowiedzialności za treść porad publikowanych przez jego użytkowników,
a jedynie umozliwia im wielostronną komunikację w tematach zdrowotnych.