Portal Zdrowia - zdrowie,alergia,astma,ciąża,grypa,choroba,uroda

Zamów newsletter z poradą dnia

Szczegóły porady

Jak olej lniany wpływa na nasz organizm?

autor: Marta kategoria: Zdrowe odżywianie

Pamiętaj! Na Portalu Zdrowia możesz znaleźć wiele praktycznych porad i cennych wskazówek pochodzących z doświadczenia innych użytkowników portalu, jednakże większość z nich nie jest lekarzami. W przypadku problemów zdrowotnych zawsze należy poradzić się lekarza. Porady na Portalu Zdrowia nie zastąpią wizyty lekarskiej.

Leczniczo-zdrowotne właściwości oleju lnianego są wynikiem zawartych w nim bioaktywnych związków, szczególnie kwasu Omega 3 i lignanów, które są niezbędne do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiednia jego ilość może pomóc nam w wielu dolegliwościach oraz profilaktyce, posiada następujące właściwości:

a)      buduje równowagę hormonalną,

b)      regeneruje  i osłania błonę śluzową układu pokarmowego,

c)       wspomaga procesy trawienne,

d)       pomaga w stanach depresyjnych i emocjonalnych,

e)      obniża  poziom ,,złego” cholesterolu,

f)       zmniejsza ryzyko takich chorób jak: miażdżyca, zawał serca, udar mózgu,

g)      wspomaga wzrost mięśni oraz redukcję tkanki tłuszczowej,

h)      poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci,

i)        wpływa na prawidłowy rozwój mózgu,

j)        wzmacnia system odpornościowy.

ocena: 3 przeczytało: 3052 dodaj komentarz
dodaj do:
Tagi: zdrowe odżywianie krążenie włosy paznokcie dobre samopoczucie układ pokarmowy mięśnie cholesterol odporność pamięć

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Komentowanie dostepne tylko dla zalogowanych uzkownikow

Zobacz również

Karmiąca mama - co jeść, a czego unikać?

Karmienie piersią jest okresem zwiększonego zapotrzebowania na różne składniki pokarmowe. Kobiety karmiące powinny spożywać dodatkowo około 500 kcal (czyli 21,4 MJ) i 20 do 45 g białka. Taka dawka jest wystarczająca do zapewnienia sobie i dziecku optymalnego wyżywienia. Karmiąca mama powinna do komponowania posiłków wykorzystywać znaczne ilości produktów nabiałowych, mięsa, ryb, olejów roślinnych oraz różnorodnych owoców i warzyw, co ma uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. NNKT), witaminy i składniki mineralne. Warto…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3827

Kofeina szkodzi kobietom w ciąży

Duże ilości kofeiny przyjmowane podczas ciąży (kawa, herbata czy gorąca czekolada) zwiększają ryzyko poronienia. Kofeina przenika przez łożysko do rozwijającego się płodu, jednak jego metabolizm sobie z nią nie radzi. W celu odzyskania energii nie sięgajmy więc po filiżankę kawy, wybierzmy się na spacer, jogę, albo zjedzmy suszone owoce i orzechy.

ocena: autor: klapiak kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3786

Planowanie ciąży

Coraz więcej kobiet marzących o dziecku czyni przygotowania nie tylko na przyjście pociechy na świat, ale także do samej ciąży. Przygotowania takie warto rozpocząć nawet na rok wcześniej. Tak naprawdę, to im wcześniej zaczniemy, tym lepiej. Oczywiście chodzi tu głównie o zmianę dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim powinniśmy wrócić do normalnej wagi. Obowiązek ten dotyczy nie tylko pań z nadwagą, ale również tych z niedowagą. Koniecznie należy się również zaszczepić na różyczkę, jeśli jej się nie przechodziło. Warto pomyśleć również o szczepieniu na…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3263

Jak odżywiać się w czasie ciąży

Kobiety ciężarne często nie zdają sobie sprawy z tego, że ich dieta decyduje o kondycji malucha. Zapotrzebowanie energetyczne kobiety ciężarnej wzrasta o około 2200-2600 kilokalorii i w dużej mierze zależy od tego, jaką pracę wykonuje. W pierwszym trymestrze ciężarne tyją ok. 2 kg, jeśli jednak te pierwsze tygodnie wiążą się z wymiotami, zamiast przybrać mogą nawet kilka kilogramów stracić. Dieta w tym okresie, oprócz tego, że musi być wysokobiałkowa i bardzo urozmaicona, musi uwzględniać kobiece smaki i kaprysy. Posiłki powinny składać się przede wszystkim z chudego mięsa, ryb, nabiału, warzyw i…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3074

Zadbaj o nogi wiosną!

Spuchnięte kostki, obolałe nogi, nocne kurcze łydek, widoczne siateczki żyłek i postronkowate zgrubienia na skórze to najczęściej występujące objawy niewydolności żylnej nóg. Można im jednak zaradzić i walczyć z uciążliwymi dolegliwościami. Kiedy powinniśmy udać się do lekarza? Niewydolność żylna pojawia się, gdy uszkodzeniu ulegają zastawki żylne regulujące odpływ krwi w kierunku serca. Dochodzi wówczas do zaburzeń krążenia, a zalegająca w naczyniach krwionośnych krew poszerza ściany żył. Obecnie uważa się, że przyczyną pojawienia się choroby są skłonności dziedziczne. Dodatkowo…

ocena: autor: redakcja kategoria: Układ krwionośny data: 2011-03-25 21:54:14 przeczytalo: 4814

Medycyna żywienia – z czym to jeść?

Znaczenie stylu życia. Choroby krążenia są przyczyną numer jeden wszystkich zgonów na świecie. W Polsce są one przyczyną prawie połowy zgonów. 25% Polaków umiera z powodu nowotworów. Statystyki te wyglądają podobnie we wszystkich krajach uprzemysłowionych. Wg WHO u 90% osób umierających na chorobę niedokrwienną serca, głównego przedstawiciela chorób krążenia, obserwowane są czynniki ryzyka spowodowane niezdrowym stylem życia, w tym nieodpowiednią dietą.  Wg Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, największej na świecie organizacji zajmującej się badaniem wpływu…

ocena: autor: redakcja kategoria: Układ pokarmowy data: 2011-03-11 14:18:17 przeczytalo: 9722

Jak zapobiegać powstawaniu żylaków?

Niestety jak każda choroba tak i niewydolność żylna powstaje na bazie predyspozycji genetycznych. Ale to nie musi oznaczać wyroku. Jeśli Twoi rodzice lub dziadkowie cierpieli z powodu schorzeń żylnych, zacznij stosować się do zasad profilaktyki, bo jak w każdej innej chorobie także tutaj ma ona ogromne znaczenie. Nie zapominaj o działaniach profilaktycznych, nawet wtedy, gdy masz już bardzo przykre, bolesne i utrudniające  wykonywanie codziennych czynności przejawy niewydolności żylnej. Prawdopodobnie zdziwisz się, kiedy przekonasz się jak szybko mogą przynieść Ci ulgę.  Pomożesz też udzielającemu Ci pomocy…

ocena: autor: redakcja kategoria: Układ krwionośny data: 2011-01-03 13:30:15 przeczytalo: 4523

Ciąża - fakty i mity na temat odżywiania się.

Pierwsza ciąża jest zwykle podróżą w nieznane. Często w głowie przyszłej mamy rodzi się pytanie, czy wystarczająco dobrze dba o rozwijającego się w brzuchu maluszka, czy mogłaby zrobić coś więcej. Sposób, w jaki przyszła mama troszczy się o siebie, a tym samym o dziecko, ma ogromny wpływ na jego rozwój i zdrowie. Liczne badania pokazały, jak ważny jest sposób żywienia oraz stan odżywienia organizmu kobiety zarówno przed ciążą, jak i w jej trakcie. Racjonalne odżywianie ma ogromne znaczenie nie tylko dla samych kobiet ale również dla rozwijającego się płodu. Nowy organizm czerpie…

ocena: autor: setpoint kategoria: Ciąża i poród data: 2010-08-17 15:52:15 przeczytalo: 5009

Polecane produkty

Biofer Folic 40 tabletek

Postać: TABLETKI Opakowanie: 40 TABL. Producent: PHARBIO Biofer Folic to unikalne…

Lecytyna 300 Kapsułki, 60 sztuk

Postać: Kapsułki Opkowanie: 60szt Producent: Hasco Lek Lecytynę w kapsułkach stosuje…

Artrobon 60 kaps.

Postać: KAPSUŁKI Opakowanie: 60 KAPS. Producent: BONIMED ARTROBON - wzmacnia stawy.…

Bioderma Atoderm krem wzmac. nawil. 500ml

Postać: KREM Opakowanie: 500 ML Producent: BIODERMA Wskazania  - Zapalenie…

Porady najczesciej czytane

Zdrowe przekąski do pracy

Zdarza Ci się podjadać między posiłkami? Najczęściej takie…

Porady najwyzej oceniane

Budowa i funkcje stawów

W układzie kostno – stawowym człowieka wyróżnia…

Portal Zdrowia

Copyrights © 2009 - 2010 portalzdrowia.pl - wszelkie prawa zastrzeżone - projekt Agencja Reklamowa Graffiti - web support

Portal Zdrowia nie ponosi odpowiedzialności za treść porad publikowanych przez jego użytkowników,
a jedynie umozliwia im wielostronną komunikację w tematach zdrowotnych.