Portal Zdrowia - zdrowie,alergia,astma,ciąża,grypa,choroba,uroda

Zamów newsletter z poradą dnia

Szczegóły porady

Co się gryzie na talerzu?

autor: Marta kategoria: Zdrowe odżywianie

Pamiętaj! Na Portalu Zdrowia możesz znaleźć wiele praktycznych porad i cennych wskazówek pochodzących z doświadczenia innych użytkowników portalu, jednakże większość z nich nie jest lekarzami. W przypadku problemów zdrowotnych zawsze należy poradzić się lekarza. Porady na Portalu Zdrowia nie zastąpią wizyty lekarskiej.

Czy wiecie, że zdrowe odżywianie to nie tylko jedzenie zdrowych, naturalnych pokarmów. Trzeba też wiedzieć jak je odpowiednio łaczyć. Jest wiele przykładów zdrowych produktów, które w połaczeniu z innymi, również zdrowymi, nagle stają się niezdrowe lub przynajmniej tracą swoje zdrowe właściwości. Takim przykładem jest sałatka z pomidora i ogórka. Ale to tylko najbardziej znany przykad. Popatrzcie również na inne, poniższe, nienajlepsze połączenia:

a)      ogórek + pomidor = utrata witaminy C

Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C. Jadany osobno jest doskonałym niskokalorycznym pokarmem zawierającym witaminy i sole mineralne. Ogórek działa destrukcyjnie nie tylko na witaminę C zawartą w pomidorach. Tak samo usuwa ją z innych warzyw i owoców. Dietetycy więc radzą: ogórki jedz, ale nie łącz z innymi warzywami.

b)     pomidor + biały ser = chore stawy

Bardzo częste jedzenie takiego połączenia produktów może skończyć się chorobą stawów. Podczas łączenia się kwasów (zawartych w pomidorze) z wapniem (obecnym w serze), powstają nierozpuszczalne kryształki, które odkładają się w naszych stawach. Stosowanie takiej diety przez kilka tygodni może już być zagrożeniem.

c)      czerwone mięso + wino = ryzyko anemii

Połączenie czerwonego, wytrawnego wina z czerwonym mięsem ogranicza wchłanianie cennego pierwiastka w nim zawartego - żelaza.

d)     herbata + ciasto  drożdżowe = utrata witaminy B1

Garbniki- substancje nadające herbacie gorzkawy smak, działają na błonę śluzową przewodu pokarmowego ograniczając tym samym wchłanianie białek, wiążą m.in. wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź. Niszczą również witaminę B1, której zasobnym źródłem jest drożdżowe ciasto. Herbatę zastąp więc szklanką ciepłego mleka.

e)      ryba + olej słonecznikowy lub kukurydziany = szybsze starzenie

Ryby morskie, dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3, mają właściwości dla nas korzystne. Jednak połączenie ich z olejem słonecznikowym lub kukurydzianym niszczy zawarte w oleju kwasy omega-6, jeśli występują w organizmie w większej ilości, tłumią ich korzystne działanie, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest przygotowywanie ryb poprzez pieczenie, gotowanie na parze lub grillowanie.

f)       ziemniaki + masło = bomba kaloryczna

Oba produkty same w sobie nie są tuczące, ale ich połączenie staje się prawdziwą bombą kaloryczną. Po zjedzeniu ziemniaków podnosi się poziom glukozy we krwi, by go obniżyć, trzustka produkuje insulinę, odpowiedzialną za pracę komórek tłuszczowych, które dzięki niej magazynują tłuszcz. Dlatego wystrzegajmy się łączenia węglowodanów z tłuszczami.

ocena: 3 przeczytało: 2618 dodaj komentarz
dodaj do:
Tagi: zdrowe odżywianie dieta dobre samopoczucie układ pokarmowy metabolizm

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Komentowanie dostepne tylko dla zalogowanych uzkownikow

Zobacz również

Karmiąca mama - co jeść, a czego unikać?

Karmienie piersią jest okresem zwiększonego zapotrzebowania na różne składniki pokarmowe. Kobiety karmiące powinny spożywać dodatkowo około 500 kcal (czyli 21,4 MJ) i 20 do 45 g białka. Taka dawka jest wystarczająca do zapewnienia sobie i dziecku optymalnego wyżywienia. Karmiąca mama powinna do komponowania posiłków wykorzystywać znaczne ilości produktów nabiałowych, mięsa, ryb, olejów roślinnych oraz różnorodnych owoców i warzyw, co ma uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. NNKT), witaminy i składniki mineralne. Warto…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3485

Kofeina szkodzi kobietom w ciąży

Duże ilości kofeiny przyjmowane podczas ciąży (kawa, herbata czy gorąca czekolada) zwiększają ryzyko poronienia. Kofeina przenika przez łożysko do rozwijającego się płodu, jednak jego metabolizm sobie z nią nie radzi. W celu odzyskania energii nie sięgajmy więc po filiżankę kawy, wybierzmy się na spacer, jogę, albo zjedzmy suszone owoce i orzechy.

ocena: autor: klapiak kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3423

Planowanie ciąży

Coraz więcej kobiet marzących o dziecku czyni przygotowania nie tylko na przyjście pociechy na świat, ale także do samej ciąży. Przygotowania takie warto rozpocząć nawet na rok wcześniej. Tak naprawdę, to im wcześniej zaczniemy, tym lepiej. Oczywiście chodzi tu głównie o zmianę dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim powinniśmy wrócić do normalnej wagi. Obowiązek ten dotyczy nie tylko pań z nadwagą, ale również tych z niedowagą. Koniecznie należy się również zaszczepić na różyczkę, jeśli jej się nie przechodziło. Warto pomyśleć również o szczepieniu na…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 2942

Jak odżywiać się w czasie ciąży

Kobiety ciężarne często nie zdają sobie sprawy z tego, że ich dieta decyduje o kondycji malucha. Zapotrzebowanie energetyczne kobiety ciężarnej wzrasta o około 2200-2600 kilokalorii i w dużej mierze zależy od tego, jaką pracę wykonuje. W pierwszym trymestrze ciężarne tyją ok. 2 kg, jeśli jednak te pierwsze tygodnie wiążą się z wymiotami, zamiast przybrać mogą nawet kilka kilogramów stracić. Dieta w tym okresie, oprócz tego, że musi być wysokobiałkowa i bardzo urozmaicona, musi uwzględniać kobiece smaki i kaprysy. Posiłki powinny składać się przede wszystkim z chudego mięsa, ryb, nabiału, warzyw i…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 2702

Medycyna żywienia – z czym to jeść?

Znaczenie stylu życia. Choroby krążenia są przyczyną numer jeden wszystkich zgonów na świecie. W Polsce są one przyczyną prawie połowy zgonów. 25% Polaków umiera z powodu nowotworów. Statystyki te wyglądają podobnie we wszystkich krajach uprzemysłowionych. Wg WHO u 90% osób umierających na chorobę niedokrwienną serca, głównego przedstawiciela chorób krążenia, obserwowane są czynniki ryzyka spowodowane niezdrowym stylem życia, w tym nieodpowiednią dietą.  Wg Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, największej na świecie organizacji zajmującej się badaniem wpływu…

ocena: autor: redakcja kategoria: Układ pokarmowy data: 2011-03-11 14:18:17 przeczytalo: 9048

Alergie: dbaj o układ odpornościowy – skuteczniej niż immunoterapią.

Leczenie konwencjonalne, mające na celu zwalczenie objawów alergii, polega na podawaniu leków antyhistaminowych i odczulaniu. Oba sposoby mają zminimalizować działanie histaminy lub zapobiec jej działaniu. Czy to zawsze najlepsze metody? Tym bardziej, że walczą z objawami, a nie przyczynami reakcji alergicznej. Uwolnienie histaminy z komórek po reakcji alergenu z przeciwciałami we krwi powoduje obrzęki – na skutek zwiększenia przepuszczalności naczyń żylnych. Obrzęki te dotyczą przede wszystkim śluzówki nosa i oczu i są próbą swoistego wypłukania alergenu przez organizm. Odczulanie…

ocena: autor: redakcja kategoria: Alergia data: 2011-04-08 14:03:35 przeczytalo: 3547

Ciąża - fakty i mity na temat odżywiania się.

Pierwsza ciąża jest zwykle podróżą w nieznane. Często w głowie przyszłej mamy rodzi się pytanie, czy wystarczająco dobrze dba o rozwijającego się w brzuchu maluszka, czy mogłaby zrobić coś więcej. Sposób, w jaki przyszła mama troszczy się o siebie, a tym samym o dziecko, ma ogromny wpływ na jego rozwój i zdrowie. Liczne badania pokazały, jak ważny jest sposób żywienia oraz stan odżywienia organizmu kobiety zarówno przed ciążą, jak i w jej trakcie. Racjonalne odżywianie ma ogromne znaczenie nie tylko dla samych kobiet ale również dla rozwijającego się płodu. Nowy organizm czerpie…

ocena: autor: setpoint kategoria: Ciąża i poród data: 2010-08-17 15:52:15 przeczytalo: 4576

Wiosenna metamorfoza - oczyszczanie

Zazwyczaj po zimie czujemy się zmęczeni, ospali, często też pozostało nam kilka dodatkowych kilogramów. Nasza skóra, włosy i paznokcie potrzebują szybkiej regeneracji. Dlatego wraz ze wzrostem temperatury wkroczmy w sezon wiosenny z dawką witamin, składników odżywczych oraz nowych sił witalnych. Jak to zrobić? Specjaliści z Kliniki Diety Medlinea radzą jak oczyścić i zregenerować swój organizm oraz jak przyspieszyć metabolizm, by pozbyć się zbędnych kilogramów. OCZYŚĆ SWÓJ ORGANIZM Nasz organizm ma naturalną zdolność do samooczyszczania z różnych toksyn. Możemy ją…

ocena: autor: redakcja kategoria: Zdrowe odżywianie data: 2011-04-18 21:44:34 przeczytalo: 3765

Dieta Dukana

Ktos moze podzielic sie info nt stosowania diety Dukana? Efekty długoterminowe?

Polecane produkty

Wkład. laktacyjne PENATEN 50 szt.

Doskonale wchłaniają pokarm chroniąc ubranie przed zabrudzeniem. Wewnętrzna strona…

Doppelherz Aktiv Vital 30kaps.

Postać: Kapsułki Opakowanie: 90kaps Producent: Queisser Zastosowanie: Preparat…

Porady najczesciej czytane

Zdrowe przekąski do pracy

Zdarza Ci się podjadać między posiłkami? Najczęściej takie…

Porady najwyzej oceniane

Budowa i funkcje stawów

W układzie kostno – stawowym człowieka wyróżnia…

Portal Zdrowia

Copyrights © 2009 - 2010 portalzdrowia.pl - wszelkie prawa zastrzeżone - projekt Agencja Reklamowa Graffiti - web support

Portal Zdrowia nie ponosi odpowiedzialności za treść porad publikowanych przez jego użytkowników,
a jedynie umozliwia im wielostronną komunikację w tematach zdrowotnych.