Portal Zdrowia - zdrowie,alergia,astma,ciąża,grypa,choroba,uroda

Zamów newsletter z poradą dnia

Szczegóły artykułu

Ciąża - fakty i mity na temat odżywiania się.

autor: setpoint kategoria: Ciąża i poród

Ciąża - fakty i mity na temat odżywiania się.

Pierwsza ciąża jest zwykle podróżą w nieznane. Często w głowie przyszłej mamy rodzi się pytanie, czy wystarczająco dobrze dba o rozwijającego się w brzuchu maluszka, czy mogłaby zrobić coś więcej. Sposób, w jaki przyszła mama troszczy się o siebie, a tym samym o dziecko, ma ogromny wpływ na jego rozwój i zdrowie. Liczne badania pokazały, jak ważny jest sposób żywienia oraz stan odżywienia organizmu kobiety zarówno przed ciążą, jak i w jej trakcie. Racjonalne odżywianie ma ogromne znaczenie nie tylko dla samych kobiet ale również dla rozwijającego się płodu. Nowy organizm czerpie wszystkie niezbędne składniki z organizmu matki, dlatego w codziennym jadłospisie nie może niczego zabraknąć.

Co się zmienia?

Wśród wielu kobiet ciągle pokutuje przekonanie, że przyszła mama powinna jeść za dwoje, a wszystkie jej zachcianki są w pełni usprawiedliwione. Niestety tak nie jest. Kobieta ciężarna powinna jeść dla dwojga, wybierając w swojej diecie pełnowartościowe produkty o jak najlepszej jakości, czyli takie, które przy jak najniższej podaży energii dostarczą jak najwięcej składników odżywczych.

Początkowo dieta kobiety ciężarnej nie różni się znacząco od racjonalnego odżywiania każdego z nas. Oczywiście, w związku z nowopowstałym życiem wzrasta zapotrzebowanie na witaminy, składniki mineralne i białko a z czasem także zapotrzebowanie energetyczne. W pierwszym trymestrze ciąży nie powinna ulec zmianie kaloryczność spożywanych posiłków.  W okresie tym wykształcają się u maluszka wszystkie układy i narządy, dlatego trzeba dostarczyć odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych warunkujących ich prawidłowy rozwój (ich zapotrzebowanie wzrasta nawet o 50-100%). Dopiero w dalszym okresie ciąży będą one zwiększały swoją masę. Dlatego właśnie kaloryczność diety zwiększa się w drugim i trzecim trymestrze ciąży, średnio o około 300-350 kcal.

Nie oznacza to, że przyszła mama może sobie pozwolić na wprowadzenie do codziennej diety bezkarnej ilości rozmaitych produktów spożywczych. Warto uzmysłowić sobie, że te 300 kcal więcej w ciągu dnia to tylko np.: drożdżówka i małe jabłko, kanapka z chudą wędliną i szklanka soku owocowego, serek wiejski (250g) ze średnim pomidorem, małe opakowanie jogurtu z musli (250g) lub duża porcja frytek. 

 Prawidłowa masa ciała.

 Bardzo ważne jest, by kontrolować masę ciała i nie dopuścić do przekarmienia lub niedokarmienia przez cały okres ciąży. Niekontrolowane objadanie się w ciąży może prowadzić do zbytniego przyrostu masy ciała kobiety i tym samym płodu. W konsekwencji może to doprowadzić do poronień, powikłań podczas porodu i późniejszych problemów dziecka z utrzymaniem prawidłowej masy ciała w dorosłym życiu. Również problemów dla samej kobiety z osiągnięciem prawidłowej masy już po porodzie. Inaczej jest u kobiet, które miały małą masę ciała w okresie przed poczęciem, oraz tych, u których przyrost masy ciała w ciąży był niewielki, ponieważ występuje ryzyko urodzenia noworodka z małą masą urodzeniową i problemy z laktacją u mamy.

U kobiet o prawidłowej masie ciała przed ciążą przyrost wagi podczas całej ciąży powinien wynieść ok. 9-14kg, u kobiet z niedowagą 12,5-18kg, u kobieta z nadwagą 7-11,5 kg. Na jakie więc produkty w diecie kobiety ciężarnej należy zwrócić szczególną uwagę a których zdecydowanie unikać, żeby udało się utrzymać odpowiednią masę? Po pierwsze przyszła mama powinna dbać o urozmaicenie codziennej diety oraz o wybieranie produktów pełnowartościowych, łatwo-przyswajalnych. Podstawą dobrego samopoczucia jest też regularne spożywanie najlepiej pięciu posiłków w ciągu dnia o stałych porach.

 

na wadze

 

Co jeść?

Czynnikiem wzrostu dla płodu są oczywiście białka. Około 50% przyrostu masy białkowej podczas ciąży przypada właśnie na płód. Białko, którego źródłem jest mięso, ryby, nabiał, jest niezbędne także do budowy tkanek dziecka oraz mamy. Jego podaż powinna być zwiększona, zwłaszcza w ostatnich 10 tygodniach ciąży, kiedy następuje najszybszy wzrost płodu. Wzrost zapotrzebowania na białko nie mija wraz z połogiem - okres laktacji to czas, kiedy organizm potrzebuje nawet do 110g białka na dobę (normalnie max 70g, w ciąży 95g), z czego ponad 50% powinno być pochodzenia zwierzęcego.  

Ważnym elementem codziennego jadłospisu są także węglowodany, przede wszystkim  te złożone. Powinny zaspokajać ok. 60% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Istotne z punktu widzenia profilaktyki zaparć w czasie ciąży jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika - do 40g na dobę (stanowi on frakcję węglowodanów złożonych regulującą m.in. pracę układu pokarmowego). Źródłem węglowodanów, witamin z grupy B, żelaza i  błonnika są przede wszystkim produkty zbożowe, takie jak ciemne pieczywo, makaron razowy, gruboziarniste kasze. Należy jednak pamiętać, że chleb razowy jest ciężkostrawny i może powodować problemy żołądkowe u kobiet w ciąży, należy go wtedy zastąpić pieczywem typu graham. Uważajmy także na ziemniaki, które zawierają metioninę, dlatego mogą powodować wzdęcia. 

Bogactwem witamin i składników mineralnych są warzywa i owoce, które ponadto zawierają także błonnik pokarmowy. W miarę możliwości powinny to być warzywa i owoce lokalne, sezonowe, spożywane w postaci gotowanej lub surowe. W okresie zimowym wzbogaćmy jadłospis w mrożonki i kiszonki. W jadłospisie kobiety ciężarnej nie powinno być dużo słodkich owoców, typu winogrona czy banany, gdyż mają one wysoki indeks glikemiczny i mogą spowodować cukrzycę ciążową.

Nie zapominając w diecie o mięsie, jajach, nasionach dyni czy soi kobieta ciężarna dostarczy do organizmu żelazo, na które zapotrzebowanie zdecydowanie wzrasta z 8-10mg do 27mg. Jest to wynik zwiększającej się objętości krwi matki a także potrzeb płodu i łożyska. Przyswajalność żelaza zwiększy równoczesne spożycie produktów bogatych w żelazo i witaminę C, jak np. świeżo wyciskanych soków lub świeżo przygotowanych surówek.

Jedząc ryby przyszła mama dostarczy do organizmu łatwo przyswajalne białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które pozytywnie wpływają na rozwój układu nerwowego dziecka. Tłuszcze w jadłospisie przyszłej mamy powinny pochodzić także ze świeżego masła, oliwy z oliwek, oleju rzepakowego niskoerukowego lub lnianego.

 

Codzienny jadłospis kobiety powinien zawierać odpowiednie ilości witamin, składników mineralnych i płynów. Zarówno niedobór, jak i nadmiar poszczególnych składników niekorzystnie wpływa na zdrowie mamy i jej dziecka. Następstwa niedoboru witamin mogą stać się bardzo niebezpieczne dla zdrowia, zwłaszcza w okresie ciąży i karmienia piersią, kiedy to organizm matki potrzebuje zwiększonych dawek prawie wszystkich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie (C, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego).

Niezbędną i naczelną w ciąży witaminą jest kwas foliowy. Znajdziemy go przede wszystkim w ciemnozielonych warzywach, np. brokułach, szpinaku, a także w nasionach roślin strączkowych, otrębach zbożowych czy orzechach. Ciężko jest pokryć na niego zapotrzebowanie, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie u kobiet w ciąży z 400µg do 600µg, a także wrażliwość na utlenianie w wysokich temperaturach oraz straty w wyniku przechowywania żywności. Dlatego też jest on podawany w postaci suplementu. Lekarze często zalecają przyjmowanie kwasu foliowego jeszcze przed zajściem w ciążę, gdyż jego niedobory zwłaszcza w pierwszych 3 miesiącach życia płodu zwiększają możliwość wystąpienia wad rozwojowych cewy nerwowej u płodu (bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo-mózgowa) oraz niedokrwistości megaloblastycznej.

 

zdrowa dieta

Suplementacja – kiedy?

 Przy niezbilansowanym odżywianiu nie dostarcza się organizmowi niezbędnych składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego obecnie lekarze przepisują kobietom ciężarnym suplementy diety, które wspomagają prawidłowy przebieg ciąży i rozwój dziecka. Mogą być to jedno- lub wieloskładnikowe preparaty farmaceutyczne zawierające witaminy, składniki mineralne, niektóre aminokwasy czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Należy jednak pamiętać, że suplementy nie mogą zastąpić odpowiednio zbilansowanej diety. Witaminy i składniki mineralne zawarte w żywności są o wiele lepiej przyswajane przez organizm, dlatego suplementacja powinna być traktowana jako uzupełnienie strat składników odżywczych wynikających np. z przetwarzania żywności.

Nie zapominajmy o płynach!

 W diecie przyszłej mamy ważną rolę odgrywa jakość oraz ilość spożywanych płynów. Kobieta ciężarna powinna ograniczyć spożycie kawy. Niewskazane jest również spożycie mocnej herbaty oraz napojów zawierających barwniki, słodziki oraz konserwanty. Z diety całkowicie należy wykluczyć alkohol. Już niewielkie jego ilości mogą przechodzić do krwi dziecka, powodując upośledzenia rozwoju. Warto zwrócić uwagę, że alkohol we krwi płodu osiąga takie samo stężenie jak we krwi matki. Spożywanie alkoholu w ciąży może prowadzić do przedwczesnego porodu, uszkodzenia mózgu dziecka, nieprawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz krwionośnego, wad serca oraz zmniejszenia odporności maluszka na choroby.

 Z czego zrezygnować?

Warto także zaznaczyć, jakie produkty spożywcze nie powinny się znaleźć w menu kobiety ciężarnej. Należą do nich słodycze, herbatniki, torty, ciasteczka. Poza dużą ilością cukrów prostych zawierają również szkodliwe dla zdrowia kwasy tłuszczowe typu trans. Jeżeli pojawia się potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego, najlepiej wybierać świeże lub suszone owoce, które poza energią dostarczą również niezbędne w ciąży witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Kwasy tłuszczowe trans występują także w daniach typu fast - food oraz niektórych margarynach. Izomery trans przechodzą przez łożysko i mogą powodować m.in zahamowanie wzrostu płodu. Przyszła mama powinna także unikać produktów smażonych, zup na tłustych rosołach, ciężkich sosów, które sprawiają, że dieta staje się ciężkostrawna.  

 Mądre kupowanie

Ważne jest dokładne czytanie  etykiet  na produktach spożywczych oraz unikanie żywności wysoko przetworzonej, np. zup, konserw czy sosów w proszku. Dzięki temu ograniczy się spożycie wielu sztucznych substancji dodatkowych, takich jak: słodziki, konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku. Związki te mają na celu wydłużenie trwałości produktu, nadanie mu odpowiedniej barwy lub słodkości, nie są natomiast pożądane przez nasz organizm, który musi poradzić sobie z ich wydaleniem.

Wiele czynników wpływa na prawidłowy przebieg ciąży i rozwój dziecka. Przyszła mama powinna ze szczególną uwagą troszczyć się o swoje zdrowie, odpowiednio długo spać, uprawiać aktywność fizyczną (jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań), dużo przebywać na świeżym powietrzu oraz prawidłowo się odżywiać. Zwrócenie uwagi na wszystkie te rzeczy sprawi, że zdrowie i samopoczucie przyszłej mamy będzie jak najlepsze, a tym samym urodzi ona zdrowego i uśmiechniętego malucha.

 

 

SetPoint Doradztwo Żywieniowe

www.setpoint.pl

ocena: 3 przeczytało: 4916 dodaj komentarz
dodaj do:
Tagi: zdrowe odżywianie dieta ciąża

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Komentowanie dostepne tylko dla zalogowanych uzkownikow

Zobacz również

Podróżowanie w ciąży

Fakt, że spodziewasz się dziecka wcale nie musi oznaczać, że musisz rezygnować z kilku dni urlopu poza domem. Wystarczy, że zapamiętasz kilka prostych zasadach, a wypoczynek okaże się dużą korzyścią nie tylko dla Ciebie, ale i dla Twojego maleństwa. Przygotowania do wakacyjnej wyprawy zacznij od wizyty u swojego ginekologa - on najlepiej będzie wiedział, jak wyjazd może wpłynąć na Wasze zdrowie. Na Twoje samopoczucie duży wpływ mają środki transportu, którymi zamierzasz podróżować. Po 36 tygodniu ciąży unikaj lotów samolotem z powodu gwałtownych zmian ciśnienia. Łatwiej będzie Ci znieść…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 2788

Karmiąca mama - co jeść, a czego unikać?

Karmienie piersią jest okresem zwiększonego zapotrzebowania na różne składniki pokarmowe. Kobiety karmiące powinny spożywać dodatkowo około 500 kcal (czyli 21,4 MJ) i 20 do 45 g białka. Taka dawka jest wystarczająca do zapewnienia sobie i dziecku optymalnego wyżywienia. Karmiąca mama powinna do komponowania posiłków wykorzystywać znaczne ilości produktów nabiałowych, mięsa, ryb, olejów roślinnych oraz różnorodnych owoców i warzyw, co ma uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. NNKT), witaminy i składniki mineralne. Warto…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3759

Kofeina szkodzi kobietom w ciąży

Duże ilości kofeiny przyjmowane podczas ciąży (kawa, herbata czy gorąca czekolada) zwiększają ryzyko poronienia. Kofeina przenika przez łożysko do rozwijającego się płodu, jednak jego metabolizm sobie z nią nie radzi. W celu odzyskania energii nie sięgajmy więc po filiżankę kawy, wybierzmy się na spacer, jogę, albo zjedzmy suszone owoce i orzechy.

ocena: autor: klapiak kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3700

Planowanie ciąży

Coraz więcej kobiet marzących o dziecku czyni przygotowania nie tylko na przyjście pociechy na świat, ale także do samej ciąży. Przygotowania takie warto rozpocząć nawet na rok wcześniej. Tak naprawdę, to im wcześniej zaczniemy, tym lepiej. Oczywiście chodzi tu głównie o zmianę dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim powinniśmy wrócić do normalnej wagi. Obowiązek ten dotyczy nie tylko pań z nadwagą, ale również tych z niedowagą. Koniecznie należy się również zaszczepić na różyczkę, jeśli jej się nie przechodziło. Warto pomyśleć również o szczepieniu na…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3202

Medycyna żywienia – z czym to jeść?

Znaczenie stylu życia. Choroby krążenia są przyczyną numer jeden wszystkich zgonów na świecie. W Polsce są one przyczyną prawie połowy zgonów. 25% Polaków umiera z powodu nowotworów. Statystyki te wyglądają podobnie we wszystkich krajach uprzemysłowionych. Wg WHO u 90% osób umierających na chorobę niedokrwienną serca, głównego przedstawiciela chorób krążenia, obserwowane są czynniki ryzyka spowodowane niezdrowym stylem życia, w tym nieodpowiednią dietą.  Wg Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, największej na świecie organizacji zajmującej się badaniem wpływu…

ocena: autor: redakcja kategoria: Układ pokarmowy data: 2011-03-11 14:18:17 przeczytalo: 9545

Alergie: dbaj o układ odpornościowy – skuteczniej niż immunoterapią.

Leczenie konwencjonalne, mające na celu zwalczenie objawów alergii, polega na podawaniu leków antyhistaminowych i odczulaniu. Oba sposoby mają zminimalizować działanie histaminy lub zapobiec jej działaniu. Czy to zawsze najlepsze metody? Tym bardziej, że walczą z objawami, a nie przyczynami reakcji alergicznej. Uwolnienie histaminy z komórek po reakcji alergenu z przeciwciałami we krwi powoduje obrzęki – na skutek zwiększenia przepuszczalności naczyń żylnych. Obrzęki te dotyczą przede wszystkim śluzówki nosa i oczu i są próbą swoistego wypłukania alergenu przez organizm. Odczulanie…

ocena: autor: redakcja kategoria: Alergia data: 2011-04-08 14:03:35 przeczytalo: 3885

Czy stres ma wpływ na próby poczęcia dziecka? Walka ze stresem metodami coachingu płodności.

Coaching płodności to nowa dziedzina, która wspomaga osoby borykające się z problemem niepłodności. W Polsce istnieje niewielu specjalistów zajmujących się tą tematyką, stąd pojęcie to jest nadal dość nieznane. Specjaliści z FertiMedica Centrum Wspierania Płodności postarają się nieco przybliżyć temat. Pierwsze pytanie, które się nasuwa to: czym jest coaching płodności i czym różni się od zalecanej przy wsparciu pacjentów psychoterapii? Bardzo upraszczając, działanie coachingu płodności koncentruje się na pracy z napięciami i ze stresem, w jakim znajduje się przyszła matka…

ocena: autor: fertimedica kategoria: Ciąża i poród data: 2010-12-16 14:13:06 przeczytalo: 3718

Ciąża - fakty i mity na temat odżywiania się.

Pierwsza ciąża jest zwykle podróżą w nieznane. Często w głowie przyszłej mamy rodzi się pytanie, czy wystarczająco dobrze dba o rozwijającego się w brzuchu maluszka, czy mogłaby zrobić coś więcej. Sposób, w jaki przyszła mama troszczy się o siebie, a tym samym o dziecko, ma ogromny wpływ na jego rozwój i zdrowie. Liczne badania pokazały, jak ważny jest sposób żywienia oraz stan odżywienia organizmu kobiety zarówno przed ciążą, jak i w jej trakcie. Racjonalne odżywianie ma ogromne znaczenie nie tylko dla samych kobiet ale również dla rozwijającego się płodu. Nowy organizm czerpie…

ocena: autor: setpoint kategoria: Ciąża i poród data: 2010-08-17 15:52:15 przeczytalo: 4916

Dieta Dukana

Ktos moze podzielic sie info nt stosowania diety Dukana? Efekty długoterminowe?

Polecane produkty

Vicard 60 draż.

Postać: DRAŻETKI Opakowanie: 60 DRAŻ. Producent: AFLOFARM Vicard to bogata kompozycja…

Flos-Lek Żel arnikowy, 50 ml

Postać: Żel Opakowanie: 50ml Producent: Flos Lek Delikatny, dobrze wchłaniający się…

Odciągacz pokarmu Sanity 1 szt.

Umożliwia w naturalny sposób odciąganie pokarmu z piersi matki. Odciągacz…

Piel-m. SENI SUPER AIR extra small 30szt.

Super Seni, klasyczne oddychające pieluchomajtki, to dobre i sprawdzone zabezpieczenie…

Porady najczesciej czytane

Zdrowe przekąski do pracy

Zdarza Ci się podjadać między posiłkami? Najczęściej takie…

Porady najwyzej oceniane

Budowa i funkcje stawów

W układzie kostno – stawowym człowieka wyróżnia…

Portal Zdrowia

Copyrights © 2009 - 2010 portalzdrowia.pl - wszelkie prawa zastrzeżone - projekt Agencja Reklamowa Graffiti - web support

Portal Zdrowia nie ponosi odpowiedzialności za treść porad publikowanych przez jego użytkowników,
a jedynie umozliwia im wielostronną komunikację w tematach zdrowotnych.