Portal Zdrowia - zdrowie,alergia,astma,ciąża,grypa,choroba,uroda

Zamów newsletter z poradą dnia

Szczegóły artykułu

Bezpieczne wakacje z Portalem Zdrowia

autor: redakcja kategoria: Na lato

Bezpieczne wakacje z Portalem Zdrowia

Sezon wakacyjny w pełni. Część z nas wyjeżdża za granicę, spora część spędza lato w Polsce. Wydaje się, że w kraju jesteśmy zupełnie bezpieczni, dlatego zapominamy o podstawowych zasadach bezpiecznego spędzania wakacji. A to błąd – ostrożności nigdy zbyt wiele.

Przykładem zatrucia pokarmowe, które są szczególnie częste latem ze względu na wysokie temperatury otoczenia oraz zmianę codziennych warunków życia, związaną z podróżami i letnim wypoczynkiem. Choroba może być spowodowana przez same drobnoustroje (np. zakażenie pałeczkami Salmonella, Shigella, Campylobacter, Yersinia), chorobotwórczymi E. coli, wirusami (np. norowirusami, astrowirusami lub wirusem zapalenia wątroby typu A (popularnie zwanym wirusem żółtaczki pokarmowej) lub przez toksyny wytwarzane przez bakterie (Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum – laseczki jadu kiełbasianego, Bacillus cereus).

Objawy

Objawy zatrucia toksynami bakteryjnymi – występują zwykle od 1 do 12 godzin od spożycia potrawy, występują nudności, wymioty, niekoniecznie biegunka.

Objawy zatrucia chorobotwórczymi pałeczkami jelitowymi – w zależności od rodzaju bakterii obecnych w skażonej potrawie wywołują zróżnicowane objawy, do których należą biegunka (niekiedy z krwią), bóle brzucha, nudności, wymioty, gorączka, ogólne złe samopoczucie. Pierwsze objawy mogą wystąpić po kilkunastu godzinach i trwać do 14 dni, przy zakażeniach wirusem HAV czas wylęgania jest dłuższy i trwa od 15 do 50 dni.

 

5 kroków do bezpieczniejszej żywności

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca przestrzeganie 5 podstawowych zaleceń umożliwiających otrzymywanie i spożywanie bezpiecznej żywności.

1. Utrzymuj czystość (część mikroorganizmów przenoszonych na rękach, ubraniach i sprzęcie typu deski do krojenia może stać się przyczyną choroby):

- myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania,

- myj ręce po wyjściu z toalety,

- myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności,

- chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej (surowa żywność może zawierać niebezpieczne mikroorganizmy, które mogą zostać przeniesione na inną żywność podczas jej przygotowywania i przechowywania):

- oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności,

- do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia,

- magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach tak, aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową i już ugotowaną.myjka

3. Gotuj dokładnie (właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów, szczególnie należy zwrócić uwagę na mięso mielone, duże partie mięsa, drób):

- gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza,

- żywność typu zupy doprowadzaj do temperatury przynamniej 70 stopni, zwracaj uwagę na soki z wnętrza mięsa i drobiu, które muszą być czyste, nie różowe,

- odgrzewaną żywność przed spożyciem również podgrzej do temperatury powyżej 70 stopni.

4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze (mikroorganizmy namnażają się bardzo szybko w temperaturze pokojowej, rozwój ten jest znacznie wolniejszy w temperaturze poniżej 5 stopni lub powyżej 60 stopni Celcjusza; trzeba jednak pamiętać, że niektóre potrafią się również namnażać w temperaturze poniżej 5 stopni):

- nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny,

- wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce,

- utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60 stopni) gotowanych potraw tuż przed podaniem,

- nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce,

- nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych),

5. Używaj bezpiecznej wody  i żywności (surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi, toksyczne substancje również mogą powstawać w uszkodzonej lub spleśniałej żywności):

- używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się bezpieczna,

- do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność,

- wybieraj żywność, która została przygotowana w sposób bezpieczny, np. pasteryzowane mleko,

- myj owoce i warzywa, szczególnie, jeśli jesz je na surowo,

- nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.

 

Wypoczynek nad wodą

Podczas wakacji należy również zwrócić uwagę na miejsca, w których się kąpiemy. Obecnie w Polsce na podstawie ustawy Prawo Wodne istnieją dwa pojęcia takiego miejsca – kąpielisko oraz miejsce wykorzystywane do kąpieli.

Bezpieczniejsze jest kąpielisko, ponieważ badane jest czterokrotnie (przed sezonem, dwukrotnie w ciągu sezonu, po sezonie), natomiast miejsce wykorzystywane do kąpieli tylko dwukrotnie (przed sezonem i po sezonie) pod kątem bakteriologicznym.nad wodą

Kąpielisko – wyznaczony uchwałą rady gminy, wydzielony i oznakowany fragment wód powierzchniowych, wykorzystywany przez dużą liczbę osób kąpiących się, określoną w uchwale rady gminy w sprawie wykazu kąpielisk, pod warunkiem że w stosunku do tego kąpieliska nie wydano stałego zakazu kąpieli; kąpieliskiem nie jest: basen pływacki, basen uzdrowiskowy, zamknięty zbiornik wodny podlegający oczyszczaniu lub wykorzystywaniu w celach terapeutycznych, sztuczny, zamknięty zbiornik wodny, oddzielony od wód powierzchniowych i wód podziemnych

Miejsce wykorzystywane do kąpieli – wydzielony i oznakowany fragment wód powierzchniowych, nie będący kąpieliskiem i wykorzystywany do kąpieli

 

Źródła:

Zakład Higieny Komunalnej NIZP-PZH, Światowa Organizacja Zdrowia, dr n. med. J. Szych „Jak uniknąć zatrucia lub zakażenia pokarmowego?”

 

ocena: 3 przeczytało: 3249 dodaj komentarz
dodaj do:
Tagi: zdrowe odżywianie higiena w podróży choroby zakaźne układ pokarmowy choroby wewnętrzne latem bakterie żołądek infekcja bakteryjna zatrucie pokarmowe

Komentarze

Gość 2012-04-29 11:22:56

ja wiem że trzeba uważać szczególnie w wakacje na infekcje okolic intymnych, kąpiele w basenach itp do tego upały wyjazdy zmiana flory bakteryjnej ja zwykle na wszelki wypadek stosuje provag to bakterie kwasu mlekowego ktore wyrównują flore bakteryjna okolic intymnych, nie chciałabym zepsuć sobie wakacji infekcją

gabinowa 2011-08-14 20:36:32

Opieka Medyczna SIGNUM niezawodna ochrona zdrowia Twojego i Twoich bliskich
http://www.oferta.omsignum.pl/gabrielanowak

Gość 2011-07-27 10:14:02

....tylko gdzie jest to lato w tym roku?...

Dodaj swój komentarz

Komentowanie dostepne tylko dla zalogowanych uzkownikow

Zobacz również

Karmiąca mama - co jeść, a czego unikać?

Karmienie piersią jest okresem zwiększonego zapotrzebowania na różne składniki pokarmowe. Kobiety karmiące powinny spożywać dodatkowo około 500 kcal (czyli 21,4 MJ) i 20 do 45 g białka. Taka dawka jest wystarczająca do zapewnienia sobie i dziecku optymalnego wyżywienia. Karmiąca mama powinna do komponowania posiłków wykorzystywać znaczne ilości produktów nabiałowych, mięsa, ryb, olejów roślinnych oraz różnorodnych owoców i warzyw, co ma uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. NNKT), witaminy i składniki mineralne. Warto…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3466

Kofeina szkodzi kobietom w ciąży

Duże ilości kofeiny przyjmowane podczas ciąży (kawa, herbata czy gorąca czekolada) zwiększają ryzyko poronienia. Kofeina przenika przez łożysko do rozwijającego się płodu, jednak jego metabolizm sobie z nią nie radzi. W celu odzyskania energii nie sięgajmy więc po filiżankę kawy, wybierzmy się na spacer, jogę, albo zjedzmy suszone owoce i orzechy.

ocena: autor: klapiak kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 3401

Planowanie ciąży

Coraz więcej kobiet marzących o dziecku czyni przygotowania nie tylko na przyjście pociechy na świat, ale także do samej ciąży. Przygotowania takie warto rozpocząć nawet na rok wcześniej. Tak naprawdę, to im wcześniej zaczniemy, tym lepiej. Oczywiście chodzi tu głównie o zmianę dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim powinniśmy wrócić do normalnej wagi. Obowiązek ten dotyczy nie tylko pań z nadwagą, ale również tych z niedowagą. Koniecznie należy się również zaszczepić na różyczkę, jeśli jej się nie przechodziło. Warto pomyśleć również o szczepieniu na…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 2918

Jak odżywiać się w czasie ciąży

Kobiety ciężarne często nie zdają sobie sprawy z tego, że ich dieta decyduje o kondycji malucha. Zapotrzebowanie energetyczne kobiety ciężarnej wzrasta o około 2200-2600 kilokalorii i w dużej mierze zależy od tego, jaką pracę wykonuje. W pierwszym trymestrze ciężarne tyją ok. 2 kg, jeśli jednak te pierwsze tygodnie wiążą się z wymiotami, zamiast przybrać mogą nawet kilka kilogramów stracić. Dieta w tym okresie, oprócz tego, że musi być wysokobiałkowa i bardzo urozmaicona, musi uwzględniać kobiece smaki i kaprysy. Posiłki powinny składać się przede wszystkim z chudego mięsa, ryb, nabiału, warzyw i…

ocena: autor: rdelipacy kategoria: Ciąża i poród przeczytalo: 2675

Medycyna żywienia – z czym to jeść?

Znaczenie stylu życia. Choroby krążenia są przyczyną numer jeden wszystkich zgonów na świecie. W Polsce są one przyczyną prawie połowy zgonów. 25% Polaków umiera z powodu nowotworów. Statystyki te wyglądają podobnie we wszystkich krajach uprzemysłowionych. Wg WHO u 90% osób umierających na chorobę niedokrwienną serca, głównego przedstawiciela chorób krążenia, obserwowane są czynniki ryzyka spowodowane niezdrowym stylem życia, w tym nieodpowiednią dietą.  Wg Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, największej na świecie organizacji zajmującej się badaniem wpływu…

ocena: autor: redakcja kategoria: Układ pokarmowy data: 2011-03-11 14:18:17 przeczytalo: 9004

Ciąża - fakty i mity na temat odżywiania się.

Pierwsza ciąża jest zwykle podróżą w nieznane. Często w głowie przyszłej mamy rodzi się pytanie, czy wystarczająco dobrze dba o rozwijającego się w brzuchu maluszka, czy mogłaby zrobić coś więcej. Sposób, w jaki przyszła mama troszczy się o siebie, a tym samym o dziecko, ma ogromny wpływ na jego rozwój i zdrowie. Liczne badania pokazały, jak ważny jest sposób żywienia oraz stan odżywienia organizmu kobiety zarówno przed ciążą, jak i w jej trakcie. Racjonalne odżywianie ma ogromne znaczenie nie tylko dla samych kobiet ale również dla rozwijającego się płodu. Nowy organizm czerpie…

ocena: autor: setpoint kategoria: Ciąża i poród data: 2010-08-17 15:52:15 przeczytalo: 4548

Bezpieczne ferie zimowe w tropikach.

Polacy, zmęczeni brakiem słońca, coraz częściej planują zimowy urlop za granicą, wybierając egzotyczne kraje jako cel podróży. Rekordy popularności biją Egipt, Kenia, Sri Lanka i Tajlandia. Są to jednak miejsca szczególnie niebezpieczne ze względu na choroby zakaźne. Jak uchronić siebie i swoich bliskich? Gdzie udać się po poradę? W jaki sposób zabezpieczyć się przed chorobami w przypadku wyjazdu typu last minute? Polacy są spragnieni słońca Według danych Instytutu Turystyki w I kwartale 2010 roku za granicę w celach turystycznych wyjechało o 60% więcej Polaków, niż w roku…

ocena: autor: redakcja kategoria: Rekreacja data: 2011-01-18 12:40:25 przeczytalo: 4471

Wiosenna metamorfoza - oczyszczanie

Zazwyczaj po zimie czujemy się zmęczeni, ospali, często też pozostało nam kilka dodatkowych kilogramów. Nasza skóra, włosy i paznokcie potrzebują szybkiej regeneracji. Dlatego wraz ze wzrostem temperatury wkroczmy w sezon wiosenny z dawką witamin, składników odżywczych oraz nowych sił witalnych. Jak to zrobić? Specjaliści z Kliniki Diety Medlinea radzą jak oczyścić i zregenerować swój organizm oraz jak przyspieszyć metabolizm, by pozbyć się zbędnych kilogramów. OCZYŚĆ SWÓJ ORGANIZM Nasz organizm ma naturalną zdolność do samooczyszczania z różnych toksyn. Możemy ją…

ocena: autor: redakcja kategoria: Zdrowe odżywianie data: 2011-04-18 21:44:34 przeczytalo: 3742
Brak wątków

Polecane produkty

Czosnek forte kaps. 0,587 g 90 kaps.

Postać: KAPSUŁKI Opakowanie: 90 KAPS. Producent: NATURELL Czosnek forte bezzapachowy…

Paraffinum liquidum płyn 100 g

Postać: Płyn Opakowanie:100g Producent:Augmed Działanie lek podany doustnie…

Bioderma Hydrabio Legere krem 40 ml

Postać: KREM Opakowanie: 40 ML Producent: BIODERMA Skład: aqua, glycerin,…

Porady najczesciej czytane

Zdrowe przekąski do pracy

Zdarza Ci się podjadać między posiłkami? Najczęściej takie…

Porady najwyzej oceniane

Budowa i funkcje stawów

W układzie kostno – stawowym człowieka wyróżnia…

Portal Zdrowia

Copyrights © 2009 - 2010 portalzdrowia.pl - wszelkie prawa zastrzeżone - projekt Agencja Reklamowa Graffiti - web support

Portal Zdrowia nie ponosi odpowiedzialności za treść porad publikowanych przez jego użytkowników,
a jedynie umozliwia im wielostronną komunikację w tematach zdrowotnych.